STENEN BEELDEN ©

Mijn stenen beelden zijn van verschillende steensoorten gemaakt. Het mooie van werken met steen is om het proces met de steen aan te gaan en liefst handmatig. Handmatig werken geeft geinspireerdere en levendiger creaties als wanneer je alleen machinaal werkt, dan kan het al snel fabrieksmatige vormen aannemen. Dit heb ik gedaan met verschillende steensoorten, van zacht (speksteen - Braziliaanse groene met strepen + stippels + bruine, Mexicaanse groene, Chinese groene + roze + zwart-witte)(zie ook pagina speksteen workshop), tot en met heel hard (graniet) en van alles er tussen in zoals witte + champagne albast, Seleniet, Franse kalksteen, onyx. In diverse marmer soorten zoals Italiaanse ordinario + statuario, Griekse sterk gelaagde rode Parnon, Portugese roze en Braziliaans granietmarmer Azul de Macauba. In serpentijnsteen soorten + springstone. In Belgische hardsteen, Volvic, Dolomiet, Diabaas, graniet.

Het zijn allemaal unieke stenen beelden, uitgevoerd in verschillende soorten steen. De beelden zijn te koop. De prijs, meer foto's en informatie is te vernemen op aanvraag via CONTACT.

Ik heb geprobeerd op deze pagina een goede indeling te maken naar materiaal soort en dan van heel zachte steen naar heel hard.

For English readers Translate the information on Google Translate

Onder de ZACHTE STEENSOORTEN vallen: speksteen, albast, zandsteen, Seleniet, sommige Serpentijnen.

 

SPEKSTENEN

Veel van mijn spekstenen beeldjes heb ik gemaakt om als voorbeelden in mijn speksteen workshops te gebruiken. Ze zijn te zien op de pagina van de speksteen workshops. Het zijn kleine beeldjes en soms mini.

Speksteen - Belangrijke vindplaatsen van de zachte speksteen voor de beeldenmaker zijn Zimbabwe, Brazilië, China, Mexico, India en ondertussen ook Kenia. De hardheid van de steen varieert per regio waar het gedolven wordt. Het is een compacte, zeer zachte, vettige steensoort, maar kent ook wat hardere soorten bijv. de Indiase en Keniase speksteen.

De steensoort komt voor in vele kleuren door de inwerking van mineralen, kleuren bijv. wit, roze, oker, zwart en grijs gestreept, groen, beige, paars. De benaming speksteen heeft de steen gekregen doordat het wat vettig aanvoelt. Het heet ook wel zeepsteen en door het te verpulveren wordt er nog altijd talkpoeder van gemaakt. Speksteen is een omzettingsgesteente en wordt vaak gedolven in de buurt van albast, marmer en serpentijn.
Meer over omzettingsgesteente staat onderaan deze pagina.

Twee bomen

Twee bomen in de wind
Materiaal: Indiase spekstenen op houten ronde voet
Maten:
- Hoogte: 13 cm
- Lengte: 18 cm
- Breedte: 18 cm
- Gewicht: 2 kg
Gemaakt in: Wenum, 2020
Opmerking: Geïnspireerd door de natuurelementen.

Beukennootje met worteltje

Materiaal: Braziliaanse speksteen
Maten:
- Hoogte: 8 cm
- Breedte: 7 cm
- Lengte, diepte: 10 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Gemaakt in : Wenum Wiesel, 2019
Opmerking: Geïnspireerd door de beukennootjes in de tuin.

Bloem 

Materiaal: donkergroene Indiase speksteen
Maten :
- Hoogte: 9 cm
- Breedte: 13 cm
- Diepte: 8 cm
- Gewicht: 1 kg
Gemaakt in: Wenum, 2015
Opmerkingen: Geïnspireerd door de bloemen in de tuin.

Druppels

Materiaal: Chinese groene en roze speksteen
Maten:
- Hoogte: 8 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 11 cm
- Gewicht:1 kg

Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2007 + 2017
Opmerking: De Druppels zijn gemaakt van een groene en een roze Chinese speksteen. Geïnspireerd door het
klimaat en de elementen.

Golfje

Materiaal: Groene Mexicaanse speksteen
Maten:
- Hoogte: 3,5 cm
- Breedte: 4 cm
- Lengte, diepte: 5 cm
- Gewicht: 0,5 kg

Gemaakt in: Wenum, 2017
Opmerkingen: mini-beeldje, geïnspireerd door het klimaat en de elementen.

Heuvels

Materiaal: Braziliaanse bruine speksteen op roze/oranje Portugees Aurora marmer
Maten:
- Hoogte: 14 cm
- Breedte: 7,5 cm
- Lengte: 18 cm
- Gewicht: 2 kg

Gemaakt in: Wenum, 2013
Opmerkingen: Geïnspireerd door de bruine heuvels die ik in Portugal in de zomer zag en het element Aarde. Er zit een terugkerende beweging in, zoals de zomer daar steeds weer terug komt. Het voetje moest een Portugese marmersteen zijn.

 

ALBASTEN

Gipsalbast is een compacte, zachte en wat doorschijnende steensoort, die bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips en wordt in knollen aangetroffen. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. De kleur is transparant wit tot rood-oranje, blauwig en zwart. De vindplaatsen zijn onder andere Italië, Spanje en Egypte. Aan de buitenkant vertonen de albastknollen vaak onregelmatigheden. Kleiresten en delen aarde bevinden zich hier voor een deel in de steen. Deze verontreiniging is karakteristiek voor albast en verleent de steen mede hierdoor zijn charme.


Kleine Bloem in witte Albast

Maten:
- Hoogte : 6,5 cm
- Breedte :10 cm
- Lengte, diepte :11 cm
- Gewicht: 1 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2019 - 2020
Opmerking : Contrasten en dieptewerking ontstaan door de vormen en structuren: afwisselend hol en bol, met sierlijke lijnen en vlakken en vormen. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding. Hij heeft iets van een lotusbloem gekregen. Vormgeving en inspiratie werkten door elkaar heen in het maakproces.

Bloem in Champagne Albast

Maten :
- Hoogte : 38 cm
- Breedte : 37 cm
- Diepte : 15 cm
- Gewicht: 16 kg
Gemaakt in : gemaakt in Wenum Wiesel, 2015-2017
Opmerking: Hangend muurbeeld in haut-reliëf. In dit beeld wilde ik 4 verschillende structuren realiseren om contrasten te maken en diepte te creëren  Er zitten van nature veel lagen en lijnen in deze champagne albast. De inspiratie voor het maken van deze vormen en motieven kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding.  Aan de achterzijde is dit beeld uitgehold, om het minder zwaar te maken aan de muur.

Schelp in roze geaderde Albast

Maten:
- Hoogte: 12,5 cm
- Breedte: 19 cm
- Lengte: 21 cm
- Gewicht: 4 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2015 - 2016
Opmerking: Als kind al was ik gek op de vormen van de schelpen. De vorm van deze roze geaderde albast is geïnspireerd op de vorm van een schelpje,
dat ik van een bezoek aan zee had meegenomen. De vloeiende lijnen en de holle en bolle elementen maken het tot een abstractere vorm.
De roze aders zorgen voor levendigheid in de steen. Afhankelijk van de lichtval is deze vorm op sommige stukken bijna doorzichtig.

 

Contrasten zijn altijd aanwezig en geven expressie aan een beeld o.a. door het holle en het bolle, licht en schaduw, lijnen, vlakken en structuren. Daarbij kijk ik in mijn beelden steeds naar harmonie en evenwicht en wil deze in het beeld realiseren. Ze moeten omhoog komen, maar tegelijkertijd stevig staan. Ze kunnen een contrast in idee en materiaal hebben bijv. de veer, die door het materiaal heel zwaar is, maar toch lichtheid heeft door de materiaal bewerking en vormgeving.

Vaak heb ik geprobeerd het beeld als het ware een stukje levenskracht mee te geven. Het plezier van het maken speelt altijd een grote rol in mijn leven.  Ik vind het belangrijk om mezelf en het werk steeds te blijven beschouwen en ontwikkelen in de loop van de tijd. Gaandeweg probeer ik de inhoud verder te verdiepen, ook in andere materialen en technieken. Hierin zit vaak een verloop bijv. dat ik eerst een bepaald onderwerp heb getekend, erna het heb geschilderd, daarna heb ik het in klei als beeldje uitgevoerd en daarna nogmaals als beeldje in was en vervolgens in brons gegoten of in steen gemaakt. Kijk voor de verschillende ontwikkelingen hiervan bij mijn pagina's bronzen beelden en klei en keramiek beelden 

Vrijheidslied in witte Albast

Materiaal : Albast op sokkel van Belgisch Hardsteen en voet van roze/oranje Portugees Aurora marmer
Maten :
- Hoogte: 64 cm
- Breedte: 19 cm
- Diepte: 15 cm
- Gewicht: 13 kg

Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2014
Opmerking:  De stenen zijn gehakt, gedeeltelijk gepolijst + gedeeltelijk ruwe steen gelaten om het mooie van deze stenen te laten zien d.m.v. het aanbrengen van contrast in de bewerking. Ik vond het mooi de basisvorm van de steen heel te laten. Voor mij symboliseert dit beeld een vliegende vogel en vrijheid. Vrijheid in de steen om te maken wat ik wil. De voet van roze marmer is volledig gepolijst.

SELENIET

Vlinder

Materiaal: Turks seleniet
Maten:
- Hoogte: 4 cm
- Breedte : 5 cm
- Lengte, diepte: 6 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018
Opmerking: mini beeldje, geïnspireerd door de vlinders in de tuin

Vlammetje

Materiaal: Turks oranje Seleniet op stukje graniet
Maten:
- Hoogte: 8,5 cm
- Breedte: 3 cm
- Lengte: 8,5cm
- Gewicht: 0,5 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2015
Opmerking: mini-beeldje. Het vlammetje heb ik gemaakt, omdat ik het mooi vind beelden van de elementen te maken. Het Vuur symboliseert hier innerlijk licht,  soms staat het op het waakvlammetje.

Onder de MIDDELHARDE STEENSOORTEN vallen marmer, travertijn, springstone, kalksteen en onyx.

 

KALKSTEEN

Kalksteen is een afzettingsgesteente - zie meer daarover onderaan de pagina. Het is zo'n 200 miljoen jaar geleden ontstaan in het Jura tijdperk. Kalksteen bevat vaak fossielen, zoals schelpen, ammonieten en veel micro-organismen. In kalksteen treden vaak karstverschijnselen op zoals grotten met druipstenen.  In België komt in de Ardennen op veel plekken kalksteen voor. De White Cliffs van Dover bestaan ook uit kalksteen. De steen varieert van wit tot grijs, soms okerkleurig (Turkse) tot bruin, roodachtige,, maar ook zwarte uit Calatorao in Spanje, meer vindplaatsen in Europa zijn in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië.

Hieronder zijn diverse oudere beelden in Franse Euville Kalksteen. Ik begon met beeldhouwen voor het eerst in deze Franse kalksteen, wat een hele fijne steensoort is om het werken met beitel en hamer in te leren. De Euville kalksteen is een echt witte kalksteen met grote kristallen erin, soms kun je een fossiel aantreffen, maar soms ook een holte, het is altijd verrassing wat er tevoorschijn komt.

Golven

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 14 cm
- Breedte: 26 cm
- Lengte: 32 cm
- Gewicht: 9 kg
Gemaakt in: Utrecht + Apeldoorn, 2004
Opmerking: Het beeld Golven is geïnspireerd door de zee en het element water. Het beeld van de Golven heb ik gemaakt omdat ik de vorm en beweging van de golven fascinerend vind en ook hoe het water uitvloeit op het strand. Het lijkt zo zacht, maar er zit een enorme kracht achter.

 

Boegbeeld

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Diepte: 18 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 75 cm
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, France, 1997
Opmerkingen: Hangend beeld, haut-reliëf. Niet meer te koop, zij raakt wat aangetast door het weer. Op verzoek kan ik iets vergelijkbaars maken!

Uilskuiken

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten :
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 13 kg
Gemaakt in: Le Phaux +- Apeldoorn, 1997

Beertje

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 21 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 9 kg
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, Frankrijk, 1995.

1e stenen beeld Geknield naakt vrouw

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 19 kg
Gemaakt in: St. Geertruid + Apeldoorn, 1994
Opmerking: Mijn eerste stenen beeld, niet te koop.

De SERPENTIJNEN zijn heel gevarieerde stenen, in kleuren en in hardheid om te bewerken. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. Hierbij is Springstone het hardst (hoe zwarter hoe harder), het is gelijk aan de hardheid van marmer. Het heet Springstone omdat er scherven  vanaf springen bij het bewerken. Het mineraal serpentijn is, net als het gesteente serpentiniet, genoemd naar het Latijnse woord serpens, dat "slang" betekent. De vorm waarin de mineralen gegroeid zijn in het gesteente doet denken aan de vorm van een slang. Het werd vroeger wel gebruikt als geneesmiddel tegen slangenbeten. De andere naam voor serpentiniet, clinochrysotiel, is afgeleid van de Griekse woorden clinos, chrysos en tilos (respectievelijk "krom, scheef", "goud" en "vezel"). Het wordt zo genoemd door de goudkleurige vezelige structuur, die het mineraal kan aannemen.


Benamingen van diverse serpentijnen : donkerpaars-groene serpentijn = Steatiet (zachte steen), Bruin-groen = Fruitserpentijn, Groene serpentijn, Zwartbruine = zebra serpentijn, Green Opal = licht en donkergroen met geeloranje aders, Spotted Opal (= lichtbruin, zandkleur), Cobalt serpentijn (= paarsbruin), Springstone (= zwart), Lepidoliet: zeer harde kristallijne paarsblauwe serpentijn, Leopard serpentijn = vrij harde geelgroene serpentijn met vlekken.

 

Groen Wolkje

Materiaal: Leopard serpentijn, met licht en donkergroen en met donkere vlekken

Maten:

- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 15 cm
- Lengte: 26 cm
- Gewicht: 6 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2020-2021
Opmerkingen: Geïnspireerd door het element Lucht, het Weer en het Klimaat. Het  groene wolkje heeft mooie bolle vormen gekregen, zoals bij een cumulus wolk en een omhoog gaande richting gekregen. Dit heb ik  eerder gedaan in het Roze wolkje en in het Kleine Donkere Wolkje (kijk bij de Marmers). Het heeft ook een contrast in donker en licht, in hol en bol. Dit Wolkje heb ik een glad gepolijste structuur gegeven.

Bloem met bladeren

Materiaal: Springstone bloemknop, fruitserpentijn + spotted opal bladeren
Maten: sokkel afm. h 45 cm, br. 15 x 14,5 cm
- Hoogte: 38 cm
- Breedte: 34 cm
- Diepte: 31 cm
- Gewicht: 13 + 24 kg

Gemaakt in: Wenum, 2016-2018
Opmerkingen: De Rozenknop is een Springstone en de bladeren zijn in diverse serpentijn soorten. De rozenknop is figuratief, gepolijst en heeft op deze foto's aan de onderzijde ruwe blaadjes van hout, voor contrast met de gladde bloemblaadjes. De stenen bladeren eronder zijn organisch en ten dele bewerkt en en ten dele gepolijst.  Een deel is ruwe steen gelaten voor het contrast en om de mooie kleuren van de stenen te laten zien. De 2 houten bladeren ertussen raakten teveel aangetast door het weer en heb ik ondertussen verwijderd.

Donkere Bladeren

Materiaal: Springstone
Maten :
- Hoogte: 12 cm
- Breedte: 17 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 5 kg

Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2014-2015
Opmerkingen: Geïnspireerd door brandnetel bladeren. Het beeld is niet volledig glad gepolijst, de beitelsporen tonen als het ware de brandharen. Het kan liggen en staan. Staand verandert het beeld naar een paar wat elkaar vasthoudt. De vorm is gaandeweg ontstaan.

Lied van de Steen nr. 1

Materiaal : 2 Groene serpentijn stenen op beton sokkels
Maten: sokkel afm. 30 x 15 x15
- Hoogte: 70 cm
- Breedte: 42 cm
- Diepte: 21 cm
- Gewicht: 15 + 9 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2014
Opmerkingen: Dubbelbeeld. De stenen zijn gehakt, gedeeltelijk gepolijst + gedeeltelijk ruwe steen gelaten om het mooie van deze stenen te laten zien d.m.v. aanbrengen van contrast in de bewerking. Ik vond het mooi de basisvorm van de steen heel te laten. De wind kan tussen de stenen door en door de openingen in de steen en maakt zo het lied.

Lied van de Steen no. 2

Materiaal: Fruitserptentijn (groen/grijs/bruin gevlekt) op betonnen sokkel
Maten: sokkel 30 x 15 x15 cm
Maten : beeld
- Hoogte: 60 cm
- Breedte: 14 cm
- Diepte: 21 cm
- Gewicht: 15 + 5 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2018
Opmerkingen: De stenen zijn gehakt, delen gepolijst + delen ruwe steen gelaten om het mooie van deze steen te laten zien d.m.v. het aanbrengen van contrast in bewerking. Bij deze steen vond ik het mooi om met de vorm van de steen mee te gaan.

Dolfijndroom

Materiaal: Lepidoliet (paars/grijs/zilver)
Maten:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 23 cm
- Lengte: 35 cm
Gemaakt in: Wenum, 2013
Opmerking: Hangend muurbeeld, haute reliëf.

Bladeren

Materiaal: Fruit Serpentijnsteen
Maten:
- Lengte: 36 cm
- Breedte: 30 cm
- Dikte: 18 cm
- Gewicht: 21 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2016 - 2017
Opmerkingen: Deze steen heeft veel verschillende kleuren in zich - groen, bruin, wit, rood, wat hem heel bijzonder maakt.
Zowel aan de boven- als aan de onderkant heb ik bladvormen en nerflijnen uitgewerkt. De nerflijnen zijn erin gemaakt en niet erop,
zodat het een soort gootjes worden waaruit het regenwater eraf kan lopen.
Inspiratiebron waren de jonge beukenbladeren uit de lange beukenhaag in mijn tuin. Voor contrast is het beeld niet volledig glad gepolijst en beitelsporen zichtbaar gelaten.

Bizon op serpentijnsteen

Materiaal: Spotted Opal op Lepidoliet
Maten:
- Hoogte: 16,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 5 kg
Gemaakt in: Eerbeek, 1999
Opmerking: Dit beeld is organisch gemaakt naar de vorm van de steen. Het beeld zat er al in en ik heb het eruit gehaald. In de vormen zag ik een bizon.  De bizon zelf is gepolijst en in de voet van Lepidoliet heb ik de beitelsporen gelaten voor contrast. Nieuwe foto komt nog.

Neushoorn

Materiaal:  Zebra serpentijn
Maten:
- Hoogte: 16,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 7,5 kg
Gemaakt in: Eerbeek, 1999
Opmerking: Dit beeld is organisch gemaakt naar de vorm van de steen.  In de vormen zag ik een neushoorn. Aan de ene zijde is de steen lichter van kleur, aan de andere zijde donkerder. In de steen zitten bruinrode ijzererts aders.

Slak

Materiaal:  Luipaardsteen uit Siberië
Maten:
- Hoogte: 27 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 23 cm
- Gewicht: 13 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2000
Opmerking: In de vorm van deze steen zat al een slak, ik heb hem tevoorschijn gehaald. De kracht van de slak is dat hij rustig in zijn eigen tempo z'n gangetje gaat.

Hoorn met Blad

Materiaal: Hoorn van Springstone door bronzen Blad
Maten:
- Hoogte: 33 cm
- Breedte: 36 cm
- Lengte: 46 cm
- Gewicht : 7 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2001
Opmerking: De hoorn is gemaakt van Springstone. Het blad is gemaakt in brons. Ten tijde van dit beeld had ik al vaker een eenhoorn gemaakt in klei en brons en op papier getekend en in pastel. Ik heb een sprookje over een eenhoorn geschreven en erna is dit beeld ontstaan. Het is de hoorn van de eenhoorn, die een blaadje aan zijn hoorn heeft geprikt. De eenhoorn is symbool van uniciteit en zuiverheid voor mij.

 

Ik werk vaak klein, want dit blijft makkelijker zelf te vervoeren en te exposeren. Soms heb ik beelden toch groter uitgevoerd, meestal in brons, dit was fysiek wel een uitdaging, omdat ik in 1984 een zware rugoperatie heb ondergaan. Tot dusver heb ik in steen vrijwel alleen kleiner werk gemaakt, het beeld van de marmeren Veer is tot dusver mijn grootste stenen beeld. Echter, dat wat je in het klein kan maken kan je ook in het groot maken.....

Voor een opdracht wil ik dat graag doen.

 

De MARMER's
Het woord "marmer" komt van het Griekse woord "marmaros" dat "glanzende steen" betekent. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. Marmer wordt op diverse plaatsen in de wereld gewonnen o.a. in Italië (wit, grijs, antraciet, rood, groen), Griekenland (wit, ivoorkleurig, rood), Spanje (wit, grijs, grijswit) Portugal (roze), Turkije (rood), Pakistan en Frankrijk (groen), Brazilië (blauw) en kan allerlei verschillende kleuren en hardheden hebben. Naast kleurverschillen zijn er ook verschillen in adering van fijn tot grof.  Het fijnste Italiaanse marmer heet statuario. Een Italiaanse marmer met een grovere korrel heet ordinario.

 

Rozenblaadje

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte : 12,5 cm
- Breedte: 27 cm
- Lengte: 31 cm
- Gewicht: 15 kg
Gemaakt in: Wenum, 2018 - 2019
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer, van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde.
De inspiratie voor Rozen bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie lijnen in de bloemblaadjes van de rozen in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor een enkel rozenblaadje. Het heeft mooie holle en bolle vormen gekregen, is helemaal gepolijst en heeft een sierlijke dalende en rijzende lijn, die helemaal rond gaat, soms heel sterk en soms heel zacht.

Bloemblaadje

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte : 18 cm
- Breedte: 21 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 12,5 kg
Gemaakt in: Azzano/Wenum juli 2015 - maart 2016
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde. De inspiratie voor Bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie vormen van de kamille bloempjes in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor het maken van één enkel Bloemblaadje. Het is een mooie vorm geworden door de sierlijke strakke lijnen en vlakken, helemaal gepolijst en met een mooi contrast in de wisselwerking van het holle en het bolle.

Veer

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte: 47 cm
- Breedte: 40 cm
- Lengte: 50 cm
- Gewicht: 31 kg
Gemaakt in: Azzano, Italië + Utrecht/Apeldoorn, Nederland, 2004-2014
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde. Aan dit beeld is gewerkt over een lange periode, soms stond het een periode stil en was er bezinning over de vormgeving.  Uiteindelijk is het een liggende veer geworden, grotendeels gepolijst - echter ook met een gehakt deel om het beeld contrast te geven. Het heeft sierlijke lijnen gekregen. In het bovenste vlak wisselen vlakke en omhoogkomende delen elkaar af.

Wasem
Materiaal: Italiaans ordinario marmer
Maten:
- Hoogte: 45 cm
- Diepte: 13 cm
- Breedte: 41 cm
- Gewicht: 27 kg
Gemaakt in: Wenum, 2017-2020
Opmerkingen: Haute reliëf, uitgehold aan de achterzijde. In deze marmer zitten hele grote kristallen. Om dit te laten zien heb ik uiteindelijk scherpe contrasten gemaakt tussen gepolijst en grof gehakt. Vooral in de zon zie je de kristallen. Wasem is de ademdamp die terug waait in je gezicht.

Blauwe Berg

Materiaal: Azul de Macauba - Braziliaans granietmarmer. Deze steensoort hoort bij de harde en graniet steensoorten wegens zijn hardheid en zeer dichte structuur. Zelfs met de widia beitels was er moeilijk door te komen.
Maten:
- Hoogte: 58 cm
- Breedte: 30,5 cm
- Lengte: 12,5 cm
- Gewicht: 50 kg
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, Frankrijk + Wenum, Nederland, 2011-2013
Opmerking: Er zijn cirkels in het beeld gekomen, in het gepolijste deel en in de vormen erachter, op de foto is dit wat lastiger te zien. De door de cirkels ontstane bollingen en hollingen geven het beeld spanning, wat nog versterkt wordt door de eigen wolkachtige tekening van de steen, die in het gepolijste deel zichtbaar is. Als deze steen nat wordt, wordt de blauwe kleur nog intenser. De foto's hieronder zijn hier gemaakt, bij beeldentuin St. Land en Beeld in Asperen, en in Le Phaux.

Roze Wolkje + Donker Wolkje

Materiaal : Roze Portugees Aurora marmer + Chinese zwart witte speksteen
Maten:
- Hoogte: 18 cm + 7 cm
- Breedte: 18 cm + 9 cm
- Lengte: 33 cm + 13 cm
- Gewicht: 14 kg
Gemaakt in: Apeldoorn+Utrecht, 2004+2007
Opmerkingen: Het roze wolkje heeft mooie bolle vormen gekregen, zoals bij een cumulus wolk en heeft een duidelijke richting zijwaarts omhoog gekregen. Dit heb ik herhaald in het kleine donkere wolkje. Het geeft een leuk contrast in donker en licht, in hol en bol en in ruw en gepolijst. Op de foto kleine ruwe steentjes ervoor gelegd - als regendruppels (bedacht door mijn zoontje Paco). Bij het roze wolkje is door de bewerking van de beitels een hobbelige structuur zoals bij een cumulus ontstaan. De speksteen is gepolijst en heeft een gladde structuur.

Gebroken Druppel

Materiaal: Griekse Rode Parnon marmer
Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 48 cm
- Lengte: 22 cm
- Gewicht: 21,5 kg
Gemaakt in: Fort a/d Klop, Utrecht en Apeldoorn, 2004
Opmerking: De gebroken druppel heeft prachtige wisselende rode, zwarte en witte lagen in de steen. Hij heeft door verschillende bewerkingen verschillende structuren gekregen, gehakt, gepolijst en het binnenste is ruwe steen. In de vormgeving was ik bezig met hol en bol.

Onyx.

Onyx is een compacte, middelharde, glasachtige steen, gelaagd in kleuren variërend van ivoor en honinggeel tot roze en lichtgroen. Het is een glasachtige steensoort, die ook wel onyxmarmer wordt genoemd. Het heeft de hardheid van marmer. Onyxen worden ook gebruikt om andere stenen mee te splijten.
Onyx wordt gevonden in Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, de Verenigde Staten en Pakistan, India, Iran en Turkije.

 

Abstracte Bloem
Materiaal: onyx
Maten:
- Hoogte:26 cm
- Diepte: 19 cm
- Breedte: 24 cm
- Gewicht: 9 kg
Gemaakt in Wenum, 2019-2020
Opmerkingen: Dit beeld is gemaakt als vervolg op diverse blad & bloemvormen waarmee ik al een tijd bezig ben. Door de sterk afwisselende lagen en de grote variatie in kleur kreeg hij een abstractere vorm.

 

Grotendeels werk ik met de hand, ik gebruik weinig machines bij het maken van een stenen beeld, dit maakt ze natuurlijker en meer levendig. In de zachtere stenen is het vormgeven heel makkelijk en kan ik gedetailleerder werken, naarmate de stenen harder zijn, wordt de detaillering beperkter en blijven de grote vormen over. De beelden ontstaan zo in een langzaam proces.
Sommige worden figuratief en herkenbaar, andere ontstaan naar aanleiding van de vorm en kleur van de steen en worden abstract en/of organisch.

 

HARDSTEENSOORTEN zijn het Italiaanse dolomiet, Duitse en Noorse muschelkalksteen, Belgische blauwe hardsteen.

In de harde en graniet stenen moest ik wel gaan werken met machines om er sneller door te komen, toch heb ik ook een deel met de hand gedaan vanwege het creatieproces.

Belgische HARDSTEEN
Belgische hardsteen is zo'n 300 miljoen jaar geleden in het Carboon tijdperk ontstaan. Het is een kalksteen met een min of meer uitgesproken donker blauwgrijze kleur, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel fossielen van schelpen, slakken, koralen en zeelelies. Dit zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calciet afzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen heeft veel kristallen. Het wordt op diverse plaatsen in België gewonnen,
het komt met name voor in de Ardennen. Bij bewerking stinkt deze steen naar mest. Omdat het gesteente zo hard en dicht is wordt het in de volksmond ook petit granit genoemd. Graniet is echter een stollingsgesteente en de 'blauwe' hardsteen een afzettingsgesteente - zie meer info onderaan de pagina.
Andere namen voor deze steensoort: Blauwe steen, Blauwsteen, Naamse hardsteen, Arduin, Blauwe Arduin, Escosijnse steen, crinoïdekalksteen, kolenkalk, stinkkalk, petit granit.

Abstract met oog

Materiaal: Belgische Hardsteen Noir de Mazy op sokkel
Maten :
- Hoogte: 70 cm
- Breedte : 18 cm
- Lengte: 24 cm
- Gewicht: 28 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2017-2018
Opmerkingen: afm. betonnen sokkel 55 x 15 x 15 cm, gewicht 24 kg.
De inspiratie voor deze vorm ontstond, doordat ik graag 2 structuren in deze steen wilde laten zien. In het gepolijste deel, wat donkerder werd, zie je de lagen en kristallen in de steen. Door de hardheid van deze steen moeten de vormen heel eenvoudig blijven. Daardoor heeft dit beeld een abstractere vorm gekregen. De symboliek in dit beeld verbeeldt een oog of spleet of doorgang naar een andere werkelijkheid. Vormgeving en inspiratie werkten door elkaar heen in het beeld.

GRANIET STENEN zijn Volvic, Diabaas, basalt, porfier, obsidiaan, dioriet, gabbro of zwart graniet, gneis, syeniet.

GRANIET is een vulkanische hardsteen. De naam graniet komt van granus, wat korrel betekent, hoewel het stollingsgesteente niet tot de korrelige gesteentes behoort. Stollingsgesteente info = onderaan deze pagina. Als het magma in het binnenste van de aarde afkoelt, ontstaat o.a. graniet, dat verschillende mineralen bevat. Het gelijkmatigst is het witte of roze veldspaat, dat als bindmiddel van het harde kwarts en van mica dient, maar ook van andere mineralen die kleur aan de steen geven. De steen is constant grofkorrelig en daarom goed te polijsten tot hoogglans. Bij het bewerken van graniet wordt meestal diamantgereedschap gebruikt (widia).  Bij bewerkingen in de prehistorie werd waarschijnlijk kwarts gereedschap gebruikt. Vindplaatsen van graniet zijn in Frankrijk, Italië, Sardinië, Spanje en Portugal, India, rode graniet uit Zweden, Finland en Argentinië, zwart uit Uruguay, Zuid-Afrika en Brazilië.  Zwerfstenen in Nederland bestaan meestal uit graniet uit Scandinavië.

 

VOLVIC

Volvic is een basalt, een vulkaangesteente uit de Auvergne, de kleur is egaal grijs. Het heeft veel weg van syeniet, deze behoort bij de granieten. Syeniet is een dieptegesteente waar weinig kwarts in zitten. Volvic is makkelijker te bewerken als granieten met silicaten e.d.  en heeft in verschillende richtingen stromende lagen.

Vulkaanvlinder - Abstract

Materiaal: Volvic op witte Euville Franse kalksteen op betonnen sokkel
Maten: sokkel (donkergrijze onderste steen): h.45 x 15 x 15 cm
- Hoogte: 87 cm
- Breedte: 41 cm
- Diepte: 17 cm
- Gewicht: 15 + 24 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2017- 2018
Opmerkingen: de mooie grijze Volvic steen komt uit de Auvergne, een jong vulkanen gebied. De Euville kalksteen komt uit midden Frankrijk.
Maten van de stenen:
Euville (witte steen): h. 9 x l. 41 x br. 17 cm
Volvic (de lichtgrijze steen): h. 33 x d. 14 x br 26 cm

Inspiratie vind ik vaak in vormen in de natuur + haar elementen, in dieren, in abstracte vormen in het materiaal zelf, in de vormen van het menselijk lichaam. De natuur is een grote inspiratie bron. De beelden zijn tijdloos. Met mijn stenen beelden wil ik graag het mooie van het materiaal laten zien en verbeeld ik verschillende onderwerpen. Het vormgeven en de expressie worden de ene keer bepaald door het materiaal en de andere keer door het onderwerp, door dit naar voren te brengen gaan ze spreken.

 

Abstract Noorderlicht

Materiaal: Diabaas op betonnen sokkel (15 x 15 x 60cm)
Maten:
- Hoogte: 43 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 12 cm
- Gewicht: 16 + sokkel 24 kg
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018-2019
Opmerking: Diabaas is een soort graniet, vulkanisch ontstaan als uitvloeiingsgesteente, zwart met groen van kleur. Het is een ganggesteente, grofkorreliger als basalt. Het is dus een stollingsgesteente, meer info onderaan de pagina. Diabaas wordt gewonnen in o.a. Thüringen en het Lahn-Dill gebied in Duitsland. De inspiratie voor deze steen waren de vormen van Aurora borealis of het Noorderlicht.

Abstract Contrasten

Materiaal: zwart graniet uit India
Maten:
- Hoogte: 49 cm
- Breedte: 26 cm
- Diepte: 17 cm
- Gewicht: 25 kg
Gemaakt in: Azzano, Italië & Wenum, herfst 2018
Opmerkingen: Graniet is een dieptegesteente en een stollingsgesteente, zie info onderaan de pagina. Dit haut-reliëf is gemaakt in Azzano tijdens een cursusweek machinaal werken in graniet. Toch heb ik ervoor gekozen om dit beeld volledig intuïtief te creëren, ondanks de hardheid van het materiaal en het werk met de machine en om erin contrasten te realiseren om de invloed ervan in het materiaal te zien. Zo is er een deel met lijnen, uitlopend in een punt ontstaan. Weer thuis heb ik een deel gepolijst, om de gladde steen te laten zien, en een deel heb ik onbewerkt gelaten, om het ruwe materiaal te laten zien. Boorgaten die er onderaan te zien zijn vond ik mooi erin te laten voor de expressie van het beeld, als een soort poortjes. De achterzijde is hol gemaakt om hem minder zwaar te maken. Het beeld hangt tegen de muur.

 

Nog even wat geologische en oudheidkundige informatie over de STENEN als u daarin geïnteresseerd bent:

Steen is miljoenen jaren geleden ontstaan, in een heel langzaam proces, door druk van de aarde, druk van beneden af of van bovenaf en is te onderscheiden in drie hoofdgroepen van soorten steen.

Stollingsgesteenten
Deze steen ontstond, doordat gloeiend heet magma uit de diepte van de aarde omhoog kwam. Als het onder het oppervlak van de aarde bleef en langzaam afkoelde ontstond o.a. graniet en dioriet. Graniet komt het meeste voor en wordt her en der op de aarde gevonden bijv. in Scandinavië, Zuid-Afrika, Brazilië, Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Sardinië en het rode graniet van Bretagne. Door de menging met verschillende mineralen en zuurstof komt het in allerlei kleuren voor. Deze steen is glanzend te polijsten.

Dieptegesteente is stollingsgesteente, dat diep onder het aardoppervlak is gestold. De exacte diepte kan variëren, belangrijk is dat het magma zodanig langzaam afkoelt, dat de steen uit grote kristallen gevormd wordt. Het verschil met ganggesteente en uitvloeiingsgesteente is de diepte waarop kristallisatie plaatsvindt. Voorbeelden zijn gabbro en graniet.

Uitvloeiingsgesteente is een stollingsgesteente dat op het aardoppervlak is gevormd, een voorbeeld is obsidiaan.

Soms vloeide de lava via gangen en pijpen in de aardkorst naar buiten en koelde daar snel af. Dit gesteente heet ganggesteente en plaatgesteente, voorbeelden daarvan zijn o.a. basalt, porfier, obsidiaan en diabaas. Basalt wordt bijv. gevonden in Schotland.

Stollingsgesteenten behoren tot de hardste steensoorten op aarde. Echter al in de Oudheid en Prehistorie werden granieten bewerkt met kwartsgereedschap.

Afzettingsgesteenten
Deze steen ontstond, doordat er uitwendige krachten op het aardoppervlak inwerkten. Van de bergen kwam via gletsjers en rivieren erosiemateriaal mee naar beneden en werd onder hoge druk samengedrukt met fossiele resten en schelpen door de zeeën die er eerst waren. Eronder vallen bijv. leisteen, zandsteen- en kalksteensoorten. In Duitsland wordt gele en rode zandsteen gevonden, kalksteen komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Egypte en Azië en komt voor in diverse kleuren o.a. wit, geel, roodachtig, grijs of zwart. Deze stenen zijn niet glanzend te polijsten, maar wel goed te bewerken met de puntbeitel en de hamer.

Omzettingsgesteenten
Deze steen ontstond door een omzetting of metamorfose na inwerking van hoge druk en verhitting, wat chemische processen teweegbracht. De eigenlijke structuur van de steen veranderde daardoor en er ontstond een nieuwe steensoort. Steen waarbij dit gebeurde worden meestal dichtbij vulkanische grond gevonden en zijn bijv. speksteen, albast, marmer, travertijn en serpentijn. Deze stenen kunnen ook sterk variëren in kleur en hun vindplaatsen zijn over de hele wereld o.a. in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Zimbabwe, VS, Noorwegen. Travertijn is daarbij een soort gatenkaas steen, omdat het vaak holtes heeft.

Door het miljoenen jaren in beslag nemende transformatieproces, kan een bepaalde steensoort in de loop van de tijd veranderen in een andere steensoort.

Bij de informatie in de door mij geschreven tekst op deze pagina heb ik eigen kennis en ervaring samengevoegd met kennis van diverse sites en uit diverse boeken.
www.geologievannederland.nl
www.huishoutsteen.wordpress.com
www.kijkeensomlaag.nl
www.natuursteensector.nl
www.wikipedia.org
www.zwerfsteenweb.nl
Beeldhouwen in Steen – Inge Toner
Het complete beeldhouwboek – Cami Santamera

 

Wilt u meer foto's, info of overleg of heeft u belangstelling voor het geven van een opdracht van een beeld in brons bijv. een portret of borstbeeld, een hele figuur, een geliefd dier of een reliëf dan kunt u mij bereiken via mijn CONTACT PAGINA

Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie kunt u bezoeken op open middagen en op afspraak, maar niet in de Zomervakantie, behalve de laatste week.

De Fluitersweg is een kleine zijstraat van de Oude Zwolseweg, die deel is van de Cannenburgh route.


Aankopen/opdrachten volgens Leveringsvoorwaarden en Uittreksel Auteurswet 1912 B.K. Uitgave Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. Ged. Arr. Rechtbank-Amsterdam, 1983.  Klik de link naar de Leveringsvoorwaarden.

Op mijn producten en diensten geldt eigendomsvoorbehoud en pandrecht.

Deze website is gemaakt door Barbara Pijnappel. Op alle teksten en afbeeldingen op deze site geldt copyright, dit is her en der nog extra aangegeven met ©.