STENEN BEELD KOPEN

Mijn tijdloze stenen beelden zijn van verschillende steensoorten gemaakt. Ik heb tot dusver gewerkt met verschillende steensoorten, van zacht (speksteen - Braziliaanse groene met strepen + stippels + bruine, Mexicaanse groene, Chinese groene + roze + zwart-witte)(zie ook pagina speksteen workshop), tot en met heel hard (graniet) en van alles er tussen in zoals witte + champagne albast, Seleniet, Franse kalksteen, onyx. Ik werkte in diverse marmer soorten zoals Italiaanse ordinario + statuario marmer, Griekse sterk gelaagde rode Parnon marmer, Portugese roze marmer en Braziliaans granietmarmer Azul de Macauba. En ik werkte in serpentijnsteen soorten + springstone. En ook in Belgische hardsteen, Volvic, Dolomiet, Diabaas en graniet. Het zijn allemaal unieke stenen en unieke beelden geworden, elke steen en elke steensoort heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden.

Vaak is het hoe harder de steen is, hoe langer het duurt voordat het beeld klaar is. Deze stenen zijn geschikt als tuinbeeld of bijv. in een vijver. Het bewerken van de steen is een langdurig en arbeidsintensief proces. Hierdoor is een beeld van hardere steen of juist een fijnere steen zoals Italiaans statuario marmer een duurder, maar ook duurzaam beeld, wat uw leven lang meegaat. De hieronder getoonde authentieke stenen beelden zijn alle unica's, er is niet een tweede van.

Grotendeels werk ik met de hand, ik gebruik weinig machines bij het maken van een stenen beeld, dit maakt ze origineler, natuurlijker en meer levendig.
In de zachtere stenen is het vormgeven heel makkelijk en kan ik gedetailleerder werken, naarmate de stenen harder zijn, wordt de detaillering beperkter en blijven de grote vormen over.
De beelden ontstaan zo in een langzaam proces, soms worden ze figuratief, soms organisch, soms abstract. Inspiratie vind ik vaak in vormen in de natuur + haar elementen, in dieren en in het materiaal zelf. Met mijn stenen beelden wil ik graag het mooie van het de stenen laten zien. Het vormgeven en de expressie worden de ene keer bepaald door het materiaal en de andere keer door het onderwerp, door dit naar voren te brengen gaan ze spreken.
Mijn beelden zijn eigenzinnig en tijdloos en hebben elk hun eigen sfeer. Voor mij is belangrijk om harmonie in het beeld te creëren. Het werken met hol en bol is hierbij essentieel. Mede afhankelijk van het onderwerp ontstaan hieruit alle vormen, lijnen, beweging, contrasten, structuren en licht & schaduw.

Wilt u een stenen beeld aankopen om cadeau te geven, meer foto's, info of overleg of heeft u belangstelling voor het geven van een OPDRACHT voor een stenen beeld bijv. een stenen portret of borstbeeld, een hele stenen figuur, een geliefd dier in steen of een stenen reliëf, dan kunt u mij bereiken via mijn CONTACT PAGINA

 

Ik heb geprobeerd op deze pagina een logische indeling te maken naar materiaal soort  van heel harde steen naar heel zacht.

 

GRANIETEN zijn: Volvic, Diabaas, basalt, porfier, obsidiaan, dioriet, gabbro of zwart graniet, gneis, syeniet.
Graniet is een vulkanische hardsteen. De naam graniet komt van granus, wat korrel betekent, hoewel het stollingsgesteente niet tot de korrelige gesteentes behoort. Stollingsgesteente info = onderaan deze pagina. Als het magma in het binnenste van de aarde afkoelt, ontstaat o.a. graniet, dat verschillende mineralen bevat. Het gelijkmatigst is het witte of roze veldspaat, dat als bindmiddel van het harde kwarts en van mica dient, maar ook van andere mineralen die kleur aan de steen geven. De steen is constant grofkorrelig en daarom goed te polijsten tot hoogglans. Bij het bewerken van graniet wordt meestal diamantgereedschap gebruikt (widia). Bij bewerkingen in de prehistorie werd waarschijnlijk kwarts gereedschap gebruikt. Vindplaatsen van graniet zijn in Frankrijk, Italië, Sardinië, Spanje en Portugal, India, rode graniet uit Zweden, Finland en Argentinië, zwart uit Uruguay, Zuid-Afrika en Brazilië. Zwerfstenen in Nederland bestaan meestal uit graniet uit Scandinavië.

 

 

Stenen beeld: Abstract Contrasten
Materiaal: zwart Indiaas graniet
Maten:
- Hoogte: 49 cm
- Breedte: 26 cm
- Diepte: 17 cm
- Gewicht: 25 kg
Prijs: € 1.995,-, Contact
Gemaakt in: Azzano, Italië & Wenum, herfst 2018
Opmerkingen: Graniet is een dieptegesteente en een stollingsgesteente, zie info onderaan de pagina. Dit haut-reliëf is gemaakt in Azzano tijdens een cursusweek machinaal werken in graniet. Toch heb ik ervoor gekozen om dit beeld volledig intuïtief te creëren, ondanks de hardheid van het materiaal en het werk met de machine en om erin contrasten te realiseren om de invloed ervan in het materiaal te zien. Zo is er een deel met lijnen, uitlopend in een punt ontstaan. Weer thuis heb ik een deel gepolijst, om de gladde steen te laten zien, en een deel heb ik onbewerkt gelaten, om het ruwe materiaal te laten zien. Boorgaten die er onderaan te zien zijn vond ik mooi erin te laten voor de expressie van het beeld, als een soort poortjes. De achterzijde is hol gemaakt om hem minder zwaar te maken. Het beeld hangt tegen de muur.

 

VOLVIC

Volvic is een basalt, een vulkaangesteente uit de Auvergne, de kleur is egaal grijs. Het heeft veel weg van syeniet, deze behoort bij de granieten. Syeniet is een dieptegesteente waar weinig kwarts in zitten. Volvic is makkelijker te bewerken als granieten met silicaten e.d.  en heeft in verschillende richtingen stromende lagen.

Stenen beeld: Vulkaanvlinder - Abstract
Materiaal: Volvic op witte Euville Franse kalksteen op betonnen sokkel
Maten: sokkel (donkergrijze onderste steen): h.45 x 15 x 15 cm
- Hoogte: 87 cm
- Breedte: 41 cm
- Diepte: 17 cm
- Gewicht: 15 + 24 kg
Prijs: € 1.995,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2017- 2018
Opmerkingen: deze mooie grijze Volvic steen komt uit de Auvergne, een jong vulkanen gebied. De Euville kalksteen komt uit midden Frankrijk.
Maten van de stenen:
Euville (witte steen): h. 9 x l. 41 x br. 17 cm
Volvic (de lichtgrijze steen): h. 33 x d. 14 x br 26 cm

Stenen beeld: Abstract Noorderlicht
Materiaal: Diabaas op betonnen sokkel (15 x 15 x 60cm)
Maten:
- Hoogte: 43 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 12 cm
- Gewicht: 16 + sokkel 24 kg
Prijs: € 1.995,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018-2019
Opmerking: In dit abstracte beeld zitten dunne licht groenige lagen, de steen zelf lijkt op afstand zwart, maar is heel donkergroen. Hierdoor deed het me denken aan het Noorderlicht.

 

DIABAAS:
Diabaas is een soort graniet, vulkanisch ontstaan als uitvloeiingsgesteente, zwart met groen van kleur. Het is een ganggesteente, grofkorreliger als basalt. Het is dus een stollingsgesteente, meer info onderaan de pagina. Diabaas wordt gewonnen in o.a. Thüringen en het Lahn-Dill gebied in Duitsland. De inspiratie voor deze steen waren de vormen van Aurora borealis of het Noorderlicht.

 

HARDSTENEN zijn:
Belgische Hardsteen, Muschelkalksteen en Dolomiet zijn stenen die onder de Hardstenen vallen.

 

BELGISCHE HARDSTEEN:
Belgische hardsteen is zo'n 300 miljoen jaar geleden in het Carboon tijdperk ontstaan. Het is een kalksteen met een min of meer uitgesproken donker blauwgrijze kleur, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel fossielen van schelpen, slakken, koralen en zeelelies. Dit zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calciet afzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen heeft veel kristallen. Het wordt op diverse plaatsen in België gewonnen,
het komt met name voor in de Ardennen. Bij bewerking stinkt deze steen naar mest. Omdat het gesteente zo hard en dicht is wordt het in de volksmond ook petit granit genoemd. Graniet is echter een stollingsgesteente en de 'blauwe' hardsteen een afzettingsgesteente - zie meer info onderaan de pagina.
Andere namen voor deze steensoort: Blauwe steen, Blauwsteen, Naamse hardsteen, Arduin, Blauwe Arduin, Escosijnse steen, crinoïdekalksteen, kolenkalk, stinkkalk, petit granit.

Stenen beeld: Abstract met oog
Materiaal: Belgische Hardsteen Noir de Mazy op sokkel
Maten:
- Hoogte: 70 cm
- Breedte : 18 cm
- Lengte: 24 cm
- Gewicht: 28 kg
Prijs: € 1.995,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2017-2018
Opmerkingen: afm. betonnen sokkel 55 x 15 x 15 cm, gewicht 24 kg.
De inspiratie voor deze vorm ontstond, doordat ik graag 2 structuren in deze steen wilde laten zien. In het gepolijste deel, wat donkerder werd, zie je de lagen en kristallen in de steen. Door de hardheid van deze steen moeten de vormen heel eenvoudig blijven. Mede hierdoor heeft dit beeld een abstractere vorm gekregen. De symboliek in dit beeld verbeeldt een oog of spleet of doorgang naar een andere werkelijkheid. Vormgeving en inspiratie werkten door elkaar heen in het beeld.

 

MIDDELHARDE STENEN zijn: marmer, travertijn, springstone, kalksteen en onyx.

 

MARMER:
Het woord "marmer" komt van het Griekse woord "marmaros" dat "glanzende steen" betekent. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. Marmer wordt op diverse plaatsen in de wereld gewonnen o.a. in Italië (wit, grijs, antraciet, rood, groen), Griekenland (wit, ivoorkleurig, rood), Spanje (wit, grijs, grijswit) Portugal (roze), Turkije (rood), Pakistan en Frankrijk (groen), Brazilië (blauw) en kan allerlei verschillende kleuren en hardheden hebben. Naast kleurverschillen zijn er ook verschillen in adering van fijn tot grof.  Het fijnste Italiaanse marmer heet statuario. Een Italiaanse marmer met een grovere korrel heet ordinario. En er zijn flinke verschillen in hardheid van de verschillende marmersoorten.

 

Stenen beeld: Blauwe Berg

Materiaal: Azul de Macauba - Braziliaans granietmarmer. Deze steensoort hoort bij de harde en graniet steensoorten wegens zijn hardheid en zeer dichte structuur. Zelfs met de widia beitels was er moeilijk door te komen.
Maten:
- Hoogte: 58 cm
- Breedte: 30,5 cm
- Lengte: 12,5 cm
- Gewicht: 50 kg
Prijs: € 3.445,-, Contact
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, Frankrijk + Wenum, Nederland, 2011-2013
Opmerking: Er zijn cirkels in het beeld gekomen, in het gepolijste deel en in de vormen erachter, op de foto is dit wat lastiger te zien. De door de cirkels ontstane bollingen en hollingen geven het beeld spanning, wat nog versterkt wordt door de eigen wolkachtige tekening van de steen, die in het gepolijste deel zichtbaar is. Als deze steen nat wordt, wordt de blauwe kleur nog intenser. De foto's hieronder zijn hier gemaakt, bij beeldentuin St. Land en Beeld in Asperen en in Le Phaux.

Stenen beeld: Rozenblaadje

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte : 12,5 cm
- Breedte: 27 cm
- Lengte: 31 cm
- Gewicht: 15 kg
Prijs: € 2.995,-, Contact
Gemaakt in: Wenum, 2018 - 2019
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer, van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde.
De inspiratie voor Rozen bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie lijnen in de bloemblaadjes van de rozen in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor een enkel rozenblaadje. Het heeft mooie holle en bolle vormen gekregen, is helemaal gepolijst en heeft een sierlijke dalende en rijzende lijn, die helemaal rond gaat, soms heel sterk en soms heel zacht.

Stenen beeld: Bloemblaadje

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte : 18 cm
- Breedte: 21 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 12,5 kg
Prijs: € 2.995,-, Contact
Gemaakt in: Azzano/Wenum 2015 - 2016
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde. De inspiratie voor Bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie vormen van de kamille bloempjes in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor het maken van één enkel Bloemblaadje. Het is een mooie vorm geworden door de sierlijke strakke lijnen en vlakken, helemaal gepolijst en met een mooi contrast in de wisselwerking van het holle en het bolle.

Stenen beeld: Veer

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte: 47 cm
- Breedte: 40 cm
- Lengte: 50 cm
- Gewicht: 31 kg
Prijs: € 3.995,-, Contact
Gemaakt in: Azzano, Italië + Utrecht/Apeldoorn, Nederland, 2004-2014
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde. Aan dit beeld is gewerkt over een lange periode, soms stond het een periode stil en was er bezinning over de vormgeving. Uiteindelijk is het een liggende veer geworden, grotendeels gepolijst - echter ook met een gehakt deel om het beeld contrast te geven. Het heeft sierlijke lijnen gekregen. In het bovenste vlak wisselen vlakke en omhoogkomende delen elkaar af.

 

Ik werk vaak klein, want dit blijft makkelijker zelf te vervoeren en te exposeren. Soms heb ik beelden toch groter uitgevoerd, meestal in brons, dit was fysiek wel een uitdaging, omdat ik in 1984 een zware rugoperatie heb ondergaan. Tot dusver heb ik in steen vrijwel alleen kleiner werk gemaakt, het beeld van de marmeren Veer is tot dusver mijn grootste stenen beeld. Echter, dat wat je in het klein kan maken kan je ook in het groot maken.....

Voor een opdracht wil ik dat graag doen.

 

Stenen beeld: Wasem
Materiaal: Italiaans ordinario marmer
Maten:
- Hoogte: 45 cm
- Diepte: 13 cm
- Breedte: 41 cm
- Gewicht: 27 kg
Prijs: € 2.495,-, Contact
Gemaakt in: Wenum, 2017-2020
Opmerkingen: Haute reliëf, uitgehold aan de achterzijde. In deze marmer zitten hele grote kristallen. Om dit te laten zien heb ik uiteindelijk scherpe contrasten gemaakt tussen gepolijst en grof gehakt. Vooral in de zon zie je de kristallen. Wasem is de ademdamp die terug waait in je gezicht.

Stenen beeld: Roze Wolkje + Donker Wolkje

Materiaal : Roze Portugees Aurora marmer + Chinese zwart witte speksteen
Maten:
- Hoogte: 18 cm + 7 cm
- Breedte: 18 cm + 9 cm
- Lengte: 33 cm + 13 cm
- Gewicht: 14 kg
Prijs: € 2.995,-, Contact
Gemaakt in: Apeldoorn+Utrecht, 2004+2007
Opmerkingen: Het roze wolkje heeft mooie bolle vormen gekregen, zoals bij een cumulus wolk en heeft een duidelijke richting zijwaarts omhoog gekregen. Dit heb ik herhaald in het kleine donkere wolkje. Het geeft een leuk contrast in donker en licht, in hol en bol en in ruw en gepolijst. Op de foto kleine ruwe steentjes ervoor gelegd - als regendruppels (bedacht door mijn zoontje Paco). Bij het roze wolkje is door de bewerking van de beitels een hobbelige structuur zoals bij een cumulus ontstaan. De speksteen is gepolijst en heeft een gladde structuur. Later heb ik in serpentijn en klei wolkjes gemaakt en regenboog. Ondertussen zijn een paar klei wolkjes en regenboog geglazuurd.

Stenen beeld: Gebroken Druppel

Materiaal: Griekse Rode Parnon marmer
Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 48 cm
- Lengte: 22 cm
- Gewicht: 21,5 kg
Prijs: € 2.495,-, Contact
Gemaakt in: Fort a/d Klop, Utrecht en Apeldoorn, 2004
Opmerking: De gebroken druppel heeft prachtige wisselende rode, zwarte en witte lagen in de steen. Hij heeft door verschillende bewerkingen verschillende structuren gekregen, gehakt, gepolijst en het binnenste is ruwe steen. In de vormgeving was ik bezig met hol en bol.

ONYX:
Onyx is een compacte, middelharde, glasachtige steen, gelaagd in kleuren variërend van ivoor en honinggeel tot roze en lichtgroen. Het is een glasachtige steensoort, die ook wel onyxmarmer wordt genoemd. Het heeft de hardheid van marmer. Onyxen worden ook gebruikt om andere stenen mee te splijten.
Onyx wordt gevonden in Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, de Verenigde Staten en Pakistan, India, Iran en Turkije.

 

Stenen beeld: Abstracte Bloem

Materiaal: Onyx, Iran
Maten:
- Hoogte:26 cm
- Diepte: 19 cm
- Breedte: 24 cm
- Gewicht: 9 kg
Prijs: € 1.495,-, Contact
Gemaakt in Wenum, 2019-2020
Opmerkingen: Dit beeld is intuïtief en en taille directe gemaakt als vervolg op diverse blad & bloemvormen waarmee ik al een tijd bezig ben. Door de sterk afwisselende lagen en de grote variatie in kleur kreeg hij een abstractere vorm. Door alle lagen in deze steen heb ik dit beeld voornamelijk met de machine gemaakt, later met de hand gepolijst.

KALKSTEEN:

Kalksteen is een afzettingsgesteente - zie meer daarover onderaan de pagina. Het is zo'n 200 miljoen jaar geleden ontstaan in het Jura tijdperk ten tijde van de dinosauriërs en toen de continenten uit elkaar dreven. Kalksteen bevat vaak fossielen, zoals schelpen, ammonieten en veel micro-organismen. In kalksteen treden vaak karstverschijnselen op zoals grotten met druipstenen. In België komt in de Ardennen op veel plekken kalksteen voor. De White Cliffs van Dover bestaan ook uit kalksteen. De steen varieert van wit tot grijs, soms okerkleurig (Turkse) tot bruin, roodachtige,, maar ook zwarte uit Calatorao in Spanje, meer vindplaatsen in Europa zijn in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië.

Hieronder zijn diverse beelden in Franse Euville Kalksteen. Ik begon met beeldhouwen voor het eerst in deze Franse kalksteen, wat een hele fijne steensoort is om het werken met beitel en hamer te leren. De Euville kalksteen is een echt witte kalksteen met grote kristallen erin, soms kun je een fossiel aantreffen, maar soms ook een holte, het is verrassing wat er tevoorschijn komt.

Stenen beeld: Golven

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 14 cm
- Breedte: 26 cm
- Lengte: 32 cm
- Gewicht: 9 kg
Prijs: € 1395,-, Contact
Gemaakt in: Utrecht + Apeldoorn, 2004
Opmerking: Het beeld Golven is geïnspireerd door de zee en het element water. Het beeld van de Golven heb ik gemaakt omdat ik de vorm en beweging van de golven fascinerend vind en hoe het water uitvloeit op het strand. Het lijkt zo zacht, maar er zit een enorme kracht achter.

 

Stenen beeld: Boegbeeld Torso naakt vrouw

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Diepte: 18 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 75 cm
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, France, 1997
Opmerkingen: Hangend naaktbeeld - torso vrouw, haut-reliëf. Niet meer te koop, zij raakt wat aangetast door het weer. Op verzoek kan ik iets vergelijkbaars maken!

Stenen beeld: Uilskuiken

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten :
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 13 kg
Prijs: € 445,-, Contact
Gemaakt in: Le Phaux +- Apeldoorn, 1997
Opmerking: Staand beeldje.

Stenen beeld: Liggend Beertje

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 21 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 9 kg
Prijs: € 395,-, Contact
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, Frankrijk, 1995.
Opmerking: Liggend beeld.

Stenen beeld: Geknielde naakte vrouw

Materiaal : Franse Kalksteen (Euville)
Maten:
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 19 kg
Gemaakt in: St. Geertruid - Apeldoorn, 1994
Opmerkingen: Mijn allereerste stenen beeld, niet te koop.

De SERPENTIJN STENEN zijn heel gevarieerde stenen, in kleuren en in hardheid om te bewerken. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. Hierbij is Springstone het hardst (hoe zwarter hoe harder), het is gelijk aan de hardheid van marmer. Het heet Springstone omdat er scherven vanaf springen bij het bewerken. Het mineraal serpentijn is, net als het gesteente serpentiniet, genoemd naar het Latijnse woord serpens, dat "slang" betekent. De vorm waarin de mineralen gegroeid zijn in het gesteente doet denken aan de vorm van een slang. Het werd vroeger wel gebruikt als geneesmiddel tegen slangenbeten. De andere naam voor serpentiniet, clinochrysotiel, is afgeleid van de Griekse woorden clinos, chrysos en tilos (respectievelijk "krom, scheef", "goud" en "vezel"). Het wordt zo genoemd door de goudkleurige vezelige structuur, die het mineraal kan aannemen.


Benamingen van diverse serpentijnen : donkerpaars-groene serpentijn = Steatiet (zachte steen), Bruin-groen = Fruitserpentijn, Groene serpentijn, Zwartbruine = zebra serpentijn, Green Opal = licht en donkergroen met geeloranje aders, Spotted Opal (= lichtbruin, zandkleur), Cobalt serpentijn (= paarsbruin), Springstone (= zwart), Lepidoliet: zeer harde kristallijne paarsblauwe serpentijn, Leopard serpentijn = vrij harde geelgroene serpentijn met vlekken.
Vindplaatsen zijn o.a. in Zimbabwe, China, Italië, Griekenland, Afghanistan, Australië, Duitsland, India, Noorwegen, Siberië.

Ik heb diverse beelden gemaakt in verschillende serpentijnen.

Stenen beeld: Bloem met bladeren

Materiaal: Springstone - bloemknop, fruitserpentijn + spotted opal - bladeren
Maten: sokkel afm. h 45 cm, br. 15 x 14,5 cm
- Hoogte: 38 cm
- Breedte: 34 cm
- Diepte: 31 cm
- Gewicht: 13 + 24 kg
Prijs: € 2.995,-, Contact
Gemaakt in: Wenum, 2016-2018
Opmerkingen: De Rozenknop is een Springstone en de bladeren zijn in diverse serpentijn soorten. De rozenknop is figuratief, gepolijst en heeft op deze foto's aan de onderzijde ruwe blaadjes van hout, voor contrast met de gladde bloemblaadjes. De stenen bladeren eronder zijn organisch en ten dele bewerkt en en ten dele gepolijst. Een deel is ruwe steen gelaten voor het contrast en om de mooie kleuren van de stenen te laten zien. De 2 houten bladeren ertussen raakten teveel aangetast door het weer en heb ik ondertussen verwijderd. Springstone heeft dezelfde hardheid als marmer.

Stenen beeld: Donkere Bladeren

Materiaal: Springstone
Maten :
- Hoogte: 12 cm
- Breedte: 17 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 5 kg
Prijs: € 2.495,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2014-2015
Opmerkingen: Geïnspireerd door brandnetel bladeren. Het beeld is niet volledig glad gepolijst, de beitelsporen tonen als het ware de brandharen. Het kan liggen en het kan staan. Staand verandert het beeld naar een paar wat elkaar vasthoudt. De vorm is gaandeweg ontstaan.

 Stenen beeld: Groen Wolkje

Materiaal: Leopard serpentijn, lichtgroen met donkere vlekken
Maten:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 15 cm
- Lengte: 26 cm
- Gewicht: 6 kg
Prijs: € 1.495,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2020-2021
Opmerkingen: Geïnspireerd door het element Lucht, het Weer en het Klimaat. Het groene wolkje heeft mooie bolle vormen gekregen, zoals bij een cumulus wolk en een omhoog gaande richting gekregen. Dit heb ik eerder gedaan in het Roze wolkje en in het Kleine Donkere Wolkje (kijk bij de Marmers). Deze heeft ook een contrast in donker en licht, in hol en bol. Dit Wolkje heb ik een glad gepolijste structuur gegeven. In marmer en speksteen en in klei en keramiek heb ik ook wolkjes en regenboog gemaakt.

Stenen beeld:  Lied van de Steen nr. 1

Materiaal : 2 Groene serpentijn stenen op beton sokkels
Maten: sokkel afm. 30 x 15 x15
- Hoogte: 70 cm
- Breedte: 42 cm
- Diepte: 21 cm
- Gewicht: 15 + 9 kg
Prijs: € 1.495,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2014
Opmerkingen: Dubbelbeeld. De stenen zijn gehakt, gedeeltelijk gepolijst + gedeeltelijk ruwe steen gelaten om het mooie van deze stenen te laten zien d.m.v. aanbrengen van contrast in de bewerking. Ik vond het mooi de basisvorm van de steen heel te laten. De wind kan tussen de stenen door en door de openingen in de steen en maakt zo het lied.

Stenen beeld: Lied van de Steen no. 2

Materiaal: Fruitserpentijn (groen/grijs/bruin gevlekt) op betonnen sokkel
Maten: sokkel 30 x 15 x15 cm
Maten : beeld
- Hoogte: 60 cm
- Breedte: 14 cm
- Diepte: 21 cm
- Gewicht: 15 + 5 kg
Prijs: € 895,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2018
Opmerkingen: De stenen zijn gehakt, delen gepolijst + delen ruwe steen gelaten om het mooie van deze steen te laten zien d.m.v. het aanbrengen van contrast in bewerking. Bij deze steen vond ik het mooi om met de vorm van de steen mee te gaan.

Stenen beeld: Dolfijndroom

Materiaal: Lepidoliet serpentijn steen (paars/grijs/zilver)
Maten:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 23 cm
- Lengte: 35 cm
Prijs: € 1.395,-, Contact
Gemaakt in: Wenum, 2013
Opmerking: Hangend muurbeeld, haute reliëf.

Stenen beeld: Beukenbladeren

Materiaal: Fruit Serpentijnsteen
Maten:
- Lengte: 36 cm
- Breedte: 30 cm
- Dikte: 18 cm
- Gewicht: 21 kg
Prijs: € 1.375,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2016 - 2017
Opmerkingen: Dit liggende stenen beeld heeft veel verschillende kleuren in zich - groen, bruin, wit, rood, wat hem heel bijzonder maakt.
Zowel aan de boven- als aan de onderkant heb ik bladvormen en nerflijnen uitgewerkt. De nerflijnen zijn erin gemaakt en niet erop,
zodat het een soort gootjes worden waaruit het regenwater eraf kan lopen.
Inspiratiebron waren de jonge beukenbladeren uit de lange beukenhaag in mijn tuin.
Voor het contrast is het beeld niet volledig glad gepolijst en beitelsporen zichtbaar gelaten.

Stenen beeld: Bizon op voet

Materiaal: Spotted Opal serpentijn steen op voet van Portugees roze marmer
Maten:
- Hoogte: 16,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 5 kg
Prijs: € 895,-, Contact
Gemaakt in: Eerbeek, 1999
Opmerking: Dit beeld heb ik organisch gemaakt naar de vorm van de steen. Het beeld zat er al in en ik heb het eruit gehaald. In de vormen zag ik een bizon, deze is geheel gepolijst. Nieuwe foto komt nog, hier staat het beeldje nog op de oude voet van Lepidoliet serpentijn.

Stenen beeld: Neushoorn

Materiaal: Zebra serpentijn steen
Maten:
- Hoogte: 16,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 7,5 kg
Gemaakt in: Eerbeek, 1999
Prijs: € 845,-, Contact
Opmerking: Dit beeld is organisch gemaakt naar de vorm van de steen. In de vormen zag ik een neushoorn. Aan de ene zijde is de steen lichter van kleur, aan de andere zijde donkerder. In de steen zitten bruinrode ijzererts aders.

Stenen beeld: Slak

Materiaal: Luipaard serpentijn steen uit Siberië
Maten:
- Hoogte: 27 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 23 cm
- Gewicht: 13 kg
Prijs: € 995,-, Contact
Gemaakt in: Apeldoorn, 2000
Opmerking: In de vorm van deze steen zat al een slak, ik heb hem tevoorschijn gehaald. De kracht van de slak is dat hij rustig in zijn eigen tempo z'n gangetje gaat.

Grotendeels werk ik met de hand, ik gebruik weinig machines bij het maken van een stenen beeld, dit maakt ze natuurlijker en meer levendig. In de zachtere stenen is het vormgeven heel makkelijk en kan ik gedetailleerder werken, naarmate de stenen harder zijn, wordt de detaillering beperkter en blijven de grote vormen over. De beelden ontstaan zo in een langzaam proces.
Sommige worden figuratief en herkenbaar, andere ontstaan naar aanleiding van de vorm en kleur van de steen en worden abstract en/of organisch.

 

Stenen beeld:  Hoorn met bronzen Blad

Materiaal: Hoorn van Springstone door bronzen Blad
Maten:
- Hoogte: 33 cm
- Breedte: 36 cm
- Lengte: 46 cm
- Gewicht : 7 kg
Prijs: € 2.695,-, Contact
Gemaakt in: Apeldoorn, 2001
Opmerking: De hoorn is gemaakt van Springstone. Dit is de hardste serpentijn steen soort. Het blad is gemaakt in brons. Ten tijde van dit beeld had ik al vaker een eenhoorn gemaakt in klei en brons en op papier getekend en in pastel. Ik heb een sprookje over een eenhoorn geschreven en erna is dit beeld ontstaan. Het is de hoorn van de eenhoorn, die een blaadje aan zijn hoorn heeft geprikt. De eenhoorn is symbool van uniciteit en zuiverheid voor mij.

 

Onder de ZACHTE STEENSOORTEN vallen: speksteen, albast, zandsteen, Seleniet, sommige Serpentijnen.

 

ALBAST BEELDEN

Gipsalbast is een compacte, zachte en wat doorschijnende steensoort, die bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips en wordt in knollen aangetroffen. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. De kleur is transparant wit tot rood-oranje, blauwig en zwart. De vindplaatsen zijn onder andere Italië, Spanje en Egypte. Aan de buitenkant vertonen de albastknollen vaak onregelmatigheden. Kleiresten en delen aarde bevinden zich hier voor een deel in de steen. Deze verontreiniging is karakteristiek voor albast en verleent de steen mede hierdoor zijn charme.

 


Stenen beeld: Kleine Bloem in witte Albast

Materiaal: witte albast
Maten:
- Hoogte : 6,5 cm
- Breedte :10 cm
- Lengte, diepte :11 cm
- Gewicht: 1 kg
Prijs: € 1.495,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018 - 2020
Opmerking : Contrasten en dieptewerking ontstaan door de vormen en structuren: afwisselend hol en bol, met sierlijke lijnen en vlakken en vormen. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding. Hij heeft iets van een lotusbloem gekregen. Vormgeving en inspiratie werkten door elkaar heen in het maakproces.

Stenen beeld:

Materiaal: Champagne Albast
Maten :
- Hoogte : 38 cm
- Breedte : 37 cm
- Diepte : 15 cm
- Gewicht: 16 kg
Prijs: € 2.995,-, Contact
Gemaakt in : gemaakt in Wenum Wiesel, 2015-2017
Opmerking: Hangend muurbeeld in haut-reliëf. In dit beeld wilde ik 4 verschillende structuren realiseren om contrasten te maken en diepte te creëren Er zitten van nature veel lagen en lijnen in deze champagne albast. De inspiratie voor het maken van deze vormen en motieven kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding. Aan de achterzijde is dit beeld uitgehold, om het minder zwaar te maken aan de muur.

Stenen beeld: Schelp in roze geaderde Albast

Materiaal: roze geaderde Albast
Maten:
- Hoogte: 12,5 cm
- Breedte: 19 cm
- Lengte: 21 cm
- Gewicht: 4 kg
Prijs: € 1.995,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2015 - 2016
Opmerking: De vorm van deze roze geaderde albast is geïnspireerd op de vorm van een schelpje, dat ik van een bezoek aan zee had meegenomen. De vloeiende lijnen en de holle en bolle elementen maken het tot een abstractere vorm.
De roze aders zorgen voor levendigheid in de steen. Afhankelijk van de lichtval is deze vorm op sommige stukken bijna doorzichtig.

Stenen beeld: Vrijheidslied in witte Albast

Materiaal : witte Albast op sokkel van Belgisch Hardsteen en voet van roze/oranje Portugees Aurora marmer
Maten :
- Hoogte: 64 cm
- Breedte: 19 cm
- Diepte: 15 cm
- Gewicht: 13 kg
Prijs: € 1.345,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2014
Opmerking: De stenen zijn gehakt, gedeeltelijk gepolijst + gedeeltelijk ruwe steen gelaten om het mooie van deze stenen te laten zien d.m.v. het aanbrengen van contrast in de bewerking. Ik vond het mooi de basisvorm van de steen heel te laten. Voor mij symboliseert dit beeld een vliegende vogel en vrijheid. Vrijheid in de steen om te maken wat ik wil. De voet van roze marmer is volledig gepolijst.

 

SELENIET:
Seleniet is een vorm van gipskristallen (albast). Seleniet wordt onder andere gevormd door oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen. In deze afzettingen komt pyriet voor. Door de oxidatie van pyriet zal de klei verzuren, waardoor de kalk zal oplossen. Hierdoor komt calcium vrij, die dan met de sulfaten reageren tot gips. Je kunt met je nagel krassen maken in Seleniet.De naam Seleniet is afkomstig van Selene, de Griekse godin van de maan.

 

Stenen beeld: Vlinder

Materiaal: Seleniet, Marokko
Maten:
- Hoogte: 4 cm
- Breedte : 5 cm
- Lengte: 6 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Prijs: € 99,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018
Opmerking: mini beeldje, geïnspireerd door de vlinders in de tuin

Stenen beeld: Vlammetje
Materiaal: Marokkaans oranje Seleniet op stukje Chinese zwartwitte speksteen
Maten:
- Hoogte : 8,5 cm
- Breedte: 3 cm
- Lengte : 8,5cm
- Gewicht: 0,5 kg
Prijs: € 75,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2015
Opmerking: Unica, mini-beeldje. Geïnspireerd door het element Vuur, intuïtief gemaakt en taille directe. Ook in andere materialen en technieken gemaakt.

SPEKSTEEN:
Belangrijke vindplaatsen van de zachte speksteen zijn Zimbabwe, Brazilië, China, Mexico, India en ondertussen ook Kenia. De hardheid van de steen varieert per regio waar het gedolven wordt. Het is een compacte, zeer zachte, vettige steensoort, maar kent ook wat hardere soorten bijv. de Indiase en Keniase speksteen. Er zijn veel kleuren door de inwerking van mineralen, bijv. wit, roze, oker, zwart en grijs gestreept, groen, beige, paars. Speksteen is een omzettingsgesteente en wordt vaak gedolven in de buurt van albast, marmer en serpentijn. Meer over omzettingsgesteente staat onderaan deze pagina.
De Keniase speksteen is met hamer en beitel te bewerken, alle anderen kunnen alleen met vijlen gevormd worden, met hamer en beitel zou je deze kapot slaan.


Veel van mijn spekstenen beeldjes heb ik gemaakt om als voorbeelden in mijn speksteen workshops te gebruiken. Ze zijn te zien op de pagina van de speksteen workshops . Het zijn vaak kleine beeldjes en soms mini beeldjes. Op die pagina staat ook veel info over de speksteen zelf.

 

Stenen beeld: Golfje

Materiaal: Groene Indiase speksteen
Maten:
- Hoogte: 3,5 cm
- Breedte: 4 cm
- Lengte, diepte: 5 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Gemaakt in: Wenum, 2017
Opmerkingen: mini-beeldje, geïnspireerd door het element Water en de klimaatverandering. Niet te koop, is een voorbeeld in de speksteen workshops.

Stenen beeld: Druppels

Materiaal: Chinese groene en roze speksteen
Maten:
- Hoogte: 8 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 11 cm
- Gewicht:1 kg
Prijs: € 395,-, Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2007 + 2017
Opmerking: De Druppels zijn gemaakt van een groene en een roze Chinese speksteen. Geïnspireerd door het element Water en de klimaatverandering.

 

Inspiratie vind ik vaak in vormen in de natuur + haar elementen, in dieren, in abstracte vormen in het materiaal zelf, in de vormen van het menselijk lichaam. De natuur is een grote inspiratie bron. De beelden zijn tijdloos. Met mijn stenen beelden wil ik graag het mooie van het materiaal laten zien en verbeeld ik verschillende onderwerpen. Het vormgeven en de expressie worden de ene keer bepaald door het materiaal en de andere keer door het onderwerp, door dit naar voren te brengen gaan ze spreken.

 

Stenen beeld: Bloem 

Materiaal: donkergroene Indiase speksteen
Maten :
- Hoogte: 9 cm
- Breedte: 13 cm
- Diepte: 8 cm
- Gewicht: 1 kg
Gemaakt in: Wenum, 2015
Opmerkingen: Geïnspireerd door de Echinacea in de tuin. Niet te koop, is een voorbeeld in mijn speksteen workshops.

Stenen beeld: Beukennootje met worteltje
Materiaal: bruine Braziliaanse speksteen
Maten:
- Hoogte: 8 cm
- Breedte: 7 cm
- Lengte, diepte: 10 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Gemaakt in : Wenum Wiesel, 2019
Opmerking: Geïnspireerd door de beukennootjes in mijn tuin. Niet te koop, is een voorbeeld in mijn speksteen workshops.

Stenen beeld:Twee bomen in de wind
Materiaal: Indiase groene Galastone op houten ronde voet
Maten:
- Hoogte: 13 cm
- Lengte: 18 cm
- Breedte: 18 cm
- Gewicht: 2 kg
Prijs: € 745,-, Contact
Gemaakt in: Wenum, 2020
Opmerking: Geïnspireerd door de elementen Lucht en Hout en de klimaatverandering.

Zomer Heuvels - Summer Hills
Materiaal: Braziliaanse bruine speksteen op roze portugees Aurora marmer/ Brasilian brown soapstone on pink Portugese Aurora marble
Maten/Sizes:
- Hoogte/height: 14 cm
- Breedte/width : 7,5 cm
- Lengte/length: 18 cm
- Gewicht/weight: 2 kg
Prijs/price: € 895,-, Contact
Gemaakt in/made in: Wenum, 2013
Opmerkingen/Notice: Dit beeldje is geïnspireerd door de bruine heuvels die ik in Portugal in de zomer zag. Er zit een terugkerende beweging in, zoals de zomer daar steeds weer terug komt. In een bepaalde stand zie je in het beeldje de terugkerende punten, dan lijkt het wel een Drakenrug. Het voetje moest een Portugese marmersteen zijn. Meer heuvels op de keramiekpagina. / This sculpture is inspired by the brown hills that I saw in Portugal in the summer. There is a recurring movement in it, like the summer returns there again and again. In a certain position you can see the recurring points in the sculpture, then it looks like a Dragon's Back. The base had to be a Portuguese marble stone. More Hills are on the  ceramics page.

Nog even wat geologische en oudheidkundige informatie over de STENEN als u daarin geïnteresseerd bent:

Steen is miljoenen jaren geleden ontstaan, in een heel langzaam proces, door druk van de aarde, druk van beneden af of van bovenaf en is te onderscheiden in drie hoofdgroepen van soorten steen.

Stollingsgesteenten
Deze steen ontstond, doordat gloeiend heet magma uit de diepte van de aarde omhoog kwam. Als het onder het oppervlak van de aarde bleef en langzaam afkoelde ontstond o.a. graniet en dioriet. Graniet komt het meeste voor en wordt her en der op de aarde gevonden bijv. in Scandinavië, Zuid-Afrika, Brazilië, Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Sardinië en het rode graniet van Bretagne. Door de menging met verschillende mineralen en zuurstof komt het in allerlei kleuren voor. Deze steen is glanzend te polijsten.

Dieptegesteente is stollingsgesteente, dat diep onder het aardoppervlak is gestold. De exacte diepte kan variëren, belangrijk is dat het magma zodanig langzaam afkoelt, dat de steen uit grote kristallen gevormd wordt. Het verschil met ganggesteente en uitvloeiingsgesteente is de diepte waarop kristallisatie plaatsvindt. Voorbeelden zijn gabbro en graniet.

Uitvloeiingsgesteente is een stollingsgesteente dat op het aardoppervlak is gevormd, een voorbeeld is obsidiaan.

Soms vloeide de lava via gangen en pijpen in de aardkorst naar buiten en koelde daar snel af. Dit gesteente heet ganggesteente en plaatgesteente, voorbeelden daarvan zijn o.a. basalt, porfier, obsidiaan en diabaas. Basalt wordt bijv. gevonden in Schotland.

Stollingsgesteenten behoren tot de hardste steensoorten op aarde. Echter al in de Oudheid en Prehistorie werden granieten bewerkt met kwartsgereedschap.

Afzettingsgesteenten
Deze steen ontstond, doordat er uitwendige krachten op het aardoppervlak inwerkten. Van de bergen kwam via gletsjers en rivieren erosiemateriaal mee naar beneden en werd onder hoge druk samengedrukt met fossiele resten en schelpen door de zeeën die er eerst waren. Eronder vallen bijv. leisteen, zandsteen- en kalksteensoorten. In Duitsland wordt gele en rode zandsteen gevonden, kalksteen komt o.a. uit  Duitsland, Frankrijk, Spanje, Egypte en Azië en komt voor in diverse kleuren o.a. wit, geel, groen, roodachtig, grijs of zwart. Deze stenen zijn niet glanzend te polijsten, maar wel goed te bewerken met de puntbeitel en de hamer.

Omzettingsgesteenten
Deze steen ontstond door een omzetting of metamorfose na inwerking van hoge druk en verhitting, wat chemische processen teweegbracht. De eigenlijke structuur van de steen veranderde daardoor en er ontstond een nieuwe steensoort. Steen waarbij dit gebeurde worden meestal dichtbij vulkanische grond gevonden en zijn bijv. speksteen, albast, marmer, travertijn en serpentijn. Deze stenen kunnen ook sterk variëren in kleur en hun vindplaatsen zijn over de hele wereld o.a. in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Zimbabwe, VS, Noorwegen. Travertijn is daarbij een soort gatenkaas steen, omdat het vaak holtes heeft.

Door het miljoenen jaren in beslag nemende transformatieproces, kan een bepaalde steensoort in de loop van de tijd veranderen in een andere steensoort.

Bij de informatie in de door mij geschreven tekst op deze pagina heb ik eigen kennis en ervaring over de stenen samengevoegd met kennis van diverse sites en uit diverse boeken.
www.geologievannederland.nl
www.huishoutsteen.wordpress.com
www.kijkeensomlaag.nl
www.natuursteensector.nl
www.wikipedia.org
www.zwerfsteenweb.nl

www.nl.wikipedia.org

Beeldhouwen in Steen – Inge Toner
Het complete beeldhouwboek – Cami Santamera

U kunt altijd informatie opvragen over de workshops, cursus en de beelden en kijken op de betreffende pagina's. Contact

Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie kunt u bezoeken op afspraak. Niet in de Zomervakantie.

De Fluitersweg is een kleine zijstraat van de Oude Zwolseweg, die deel is van de Cannenburgh route.


Aankopen/opdrachten volgens Leveringsvoorwaarden voor Kunstwerken en Uittreksel Auteurswet 1912 B.K.

Uitgave: Stichting Beroeps Organisatie Kunstenaars© (BOK), ged. Arrondissementsrechtbank Leeuwarden, 2012.

Klik de link voor inzage https://www.barbsgallery.com/leveringsvoorwaarden.

 

Deze website is gemaakt door Barbara Pijnappel.
Op mijn producten en diensten, teksten & afbeeldingen geldt copyright, eigendomsvoorbehoud en pandrecht ©.

stenen beeld zoeken, steen beeld, stenen beeld, steen beeld kopen, beeld te koop, kopen beeld, stenen beeld kopen, stenen object kopen, stenen figuur kopen, stenen naakt kopen, stenen dier kopen, stenen ornament kopen, stenen reliëf kopen, stenen portret kopen, natuursteen, figuratief stenen beeld, abstract stenen beeld, surrealistisch stenen beeld, organisch stenen beeld, speksteen workshop, boetseer workshop, opdracht stenen beeld, maken opdracht stenen beeld, Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie, www.barbsgallery.com, beeldhouwster Barbara Pijnappel, beeldhouwer, bronzen beeld kopen, creatie, inspiratie, beeld maken, speksteen beeld, moderne kunst, figuratieve kunst, abstracte kunst, surrealistische kunst, organische kunst, kunst expositie, expositie beelden, origineel beeld, sfeervol beeld, uniek beeld, tuinbeeld kopen, naaktbeeld kopen, dierenbeeld kopen, fantasiebeeld kopen, kunst kopen, beeld in tuin, open tuin, open middag tuin, beeld binnen, beeld buiten, steen, steen bewerken, stenen, stenen beeld, steensoorten, speksteen, seleniet, albast, serpentijn, Franse kalksteen Euville, springstone, statuario marmer, ordinario marmer, rode Parnon marmer, Portugese roze marmer, Braziliaanse blauwe graniet marmer Azul de Macauba, Belgische hardsteen, blauwe hardsteen, muschelkalkstein, dolomiet, Diabaas, graniet, design, vormgeving, vorm, vormen, structuur, structuren, lijn, lijnen, licht en donker, hol en bol, dagje uit, evenement, jubileumcadeau, afscheidscadeau, cadeau, inspirerend beeld, creatief beeld, inspirerend beeld, beeldentuin, atelier, ecologische tuin, galerie, brons, bronzen beeld, opdracht, cadeaubon, cadeau, kunst, beelden maker, tuinbeeld, familiereünie, reünie, expositie beelden, beeldentuin verkoop beelden, maken beeld, beelden steen, tuinbeelden, stenen beeld in tuin, portret beeld, portret in steen, beeld in steen, beeld te koop, naakt in steen, naakten in steen, dier in steen, dieren in steen, beelden in steen, opdracht beeld maken in steen, geologie steen, beeld natuur, stenen beelden Apeldoorn, steen modelleren, cadeau verjaardag, Vaassen, Epe, Heerde, Hattem, Zwolle, Hoenderloo, 't Harde, Ermelo, Putten, Barneveld, Ede, Wageningen, Veenendaal, Eerbeek, Dieren, Arnhem, Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, Gelderland, Nederland, die Niederlande, Los países bajos, bronze and stone sculptures, Bronzen und Steinen Skulpturen, esculturas, estatuas de bronce, beeldentuin Nederland, sculpturegarden Netherlands, Skulpturengarten die Niederlande, jardin des sculptures Pays Bas, jardin de esculturas, giardino di sculture Paesi Bassi