STENEN BEELDEN

Elke steen en elke steensoort en heeft zijn eigen unieke karakter. Voor mij is het belangrijk om sfeer en harmonie in het beeld te creëren. Het werken met hol en bol is hierbij essentieel. Mede afhankelijk van het onderwerp ontstaan hieruit alle vormen, lijnen, beweging, contrasten, structuren en licht & schaduw.

Een beeld van hardere steen of juist een fijnere steen zoals Italiaans statuario marmer is een duurzaam en exclusief beeld, wat uw leven lang meegaat. De hieronder getoonde authentieke stenen beelden zijn alle unica's, er is niet een tweede van en de meeste hier getoonde stenen beelden zijn te koop. 

Ik werk in verschillende steensoorten: van zacht (speksteen - Braziliaanse groene met strepen + stippels + bruine, Mexicaanse groene, Chinese groene + roze + zwart-witte)(zie ook pagina speksteen workshop), tot en met heel hard (graniet) en van alles er tussen in zoals witte + champagne albast, Seleniet, Franse kalksteen, onyx. Momenteel is marmer mijn favoriet met Italiaanse ordinario + statuario marmer, Griekse sterk gelaagde rode Parnon marmer, het Portugese roze Aurora marmer, Braziliaans blauw granietmarmer Azul de Macauba + blauw marmer uit Namibië.  Ik werkte in diverse serpentijnsteen soorten + in de hardste daarvan Springstone. En in hardsteen soorten zoals Belgische hardsteen, Volvic, Dolomiet, Diabaas en graniet. 

Grotendeels werk ik met de hand, ik gebruik weinig machines bij het maken van een stenen beeld, dit maakt ze authentiek, natuurlijk en origineel. Hierdoor krijgen ze een mooie uitstraling. In de zachtere stenen is het vormgeven heel makkelijk en kan ik gedetailleerder werken. Hoe harder de steen is, hoe minder gedetailleerd de vormen worden. Hardere steensoorten zijn geschikt om buiten te staan bijv. als tuinbeeld of in een vijver. 

Inspiratie vind ik vaak in vormen in de natuur + de elementen, in planten, in dieren en in het prachtige materiaal zelf. Met mijn stenen beelden wil ik graag het mooie van de stenen laten zien. Het vormgeven en de expressie worden bepaald door het materiaal en door het onderwerp, door dit naar voren te brengen gaan ze spreken. De dieren beelden en magisch-realistische beeldjes zijn vaak spiritueel of mythologisch geïnspireerd. De dieren staan voor een bepaalde kracht of waarde. De organische beelden zijn direct door de natuur geïnspireerd en door de elementen. 

Wilt u een stenen beeld kopen om bijv. cadeau te geven, meer foto's, info of overleg dan kunt u mij bereiken via mijn CONTACT PAGINA

Barbs Beeldentuin-Atelier neemt deel aan de OPEN ATELIERROUTE van NOORD OOST VELUWE STICHTING   op 7 & 8 oktober 2023 van 11 – 18 uur.  Met info over workshops speksteen + boetseren. Eigen datum inplannen met een groep is ook mogelijk. Tijdens de open middag staan er bronzen +stenen beelden en keramisch werk in de tuin +  in het atelier. Er zijn veel bloeiers in de tuin, die is gemaakt voor kleine diertjes, insecten, bijen en vlinders. Alvast rondkijken kan op deze website.

Op deze pagina staat een INDELING naar materiaal soort van heel harde steen naar heel zacht. Bij de beelden en bij de overgang naar een andere steensoort staat informatie en uitleg over de steensoorten. Onderaan de pagina staat geologische en oudheidkundige informatie over het ontstaan van de steensoorten.

 

GRANIETEN zijn: Volvic, Diabaas, basalt, porfier, obsidiaan, dioriet, gabbro of zwart graniet, gneis, syeniet.
Graniet is een vulkanische hardsteen. De naam graniet komt van granus, wat korrel betekent, hoewel het stollingsgesteente niet tot de korrelige gesteentes behoort. Stollingsgesteente info = onderaan deze pagina. Als het magma in het binnenste van de aarde afkoelt, ontstaat o.a. graniet, dat verschillende mineralen bevat. Het gelijkmatigst is het witte of roze veldspaat, dat als bindmiddel van het harde kwarts en van mica dient, maar ook van andere mineralen die kleur aan de steen geven. De steen is constant grofkorrelig en daarom goed te polijsten tot hoogglans. Bij het bewerken van graniet wordt meestal diamantgereedschap gebruikt (widia). Bij bewerkingen in de prehistorie werd waarschijnlijk kwarts gereedschap gebruikt. Vindplaatsen van graniet zijn in Frankrijk, Italië, Sardinië, Spanje en Portugal, India, rode graniet uit Zweden, blauwe Larvikite - Noorwegen, Finland en Argentinië, zwart uit Uruguay, Zuid-Afrika en Brazilië. Zwerfstenen in Nederland bestaan meestal uit graniet uit Scandinavië.

 

 

Stenen beeld: Abstract Contrasten
Materiaal: zwart Indiaas graniet
Maten:
- Hoogte: 49 cm
- Breedte: 26 cm
- Diepte: 17 cm
- Gewicht: 25 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Azzano, Italië & Wenum, herfst 2018
Opmerkingen: Graniet is een dieptegesteente en een stollingsgesteente, zie info onderaan de pagina. Dit haut-reliëf is gemaakt in Azzano tijdens een cursusweek machinaal werken in graniet. Later thuis afgemaakt.

Erin wilde ik contrasten realiseren in de vormen en in de structuren. Zo is er een deel met lijnen, uitlopend in een punt ontstaan. Weer thuis heb ik een deel gepolijst en een deel heb ik onbewerkt gelaten. Boorgaten die er onderaan te zien zijn vond ik mooi erin te laten voor de expressie van het beeld, als een soort poortjes. De achterzijde is hol gemaakt om hem minder zwaar te maken. Het beeld hangt tegen de muur.

 

VOLVIC

Volvic is een basalt, een vulkaangesteente uit de Auvergne, de kleur is egaal grijs. Het heeft veel weg van syeniet, deze behoort bij de granieten. Syeniet is een dieptegesteente waar weinig kwarts in zitten. Volvic is makkelijker te bewerken als granieten met silicaten e.d.  en heeft in verschillende richtingen stromende lagen.

Stenen beeld: Vulkaanvlinder - Abstract
Materiaal: Volvic op witte Euville Franse kalksteen op betonnen sokkel
Maten: sokkel (donkergrijze onderste steen): h.45 x 15 x 15 cm
- Hoogte: 87 cm
- Breedte: 41 cm
- Diepte: 17 cm
- Gewicht: 15 + 24 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2017- 2018
Opmerkingen: deze mooie grijze Volvic steen komt uit de Auvergne, een jong vulkanen gebied. De Euville kalksteen komt uit midden Frankrijk. Het beeld is gemaakt en taille directe, rechtstreeks in de steen, naar aanleiding van de vormen van de stenen.
Maten van de stenen:
Euville (witte steen): h. 9 x l. 41 x br. 17 cm
Volvic (de lichtgrijze steen): h. 33 x d. 14 x br 26 cm

Stenen beeld: Abstract Noorderlicht
Materiaal: Diabaas op betonnen sokkel (15 x 15 x 60cm)
Maten:
- Hoogte: 43 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 12 cm
- Gewicht: 16 + sokkel 24 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018-2019
Opmerking: In dit abstracte beeld zitten dunne licht groenige lagen, de steen zelf lijkt op afstand zwart, maar is heel donkergroen. Hierdoor deed het me denken aan het Noorderlicht. Het beeld is gemaakt en taille directe, rechtstreeks in de steen, naar aanleiding van de vormen.

 

DIABAAS:
Diabaas is een soort graniet, vulkanisch ontstaan als uitvloeiingsgesteente, zwart met groen van kleur. Het is een ganggesteente, grofkorreliger als basalt. Het is dus een stollingsgesteente, meer info onderaan de pagina. Diabaas wordt gewonnen in o.a. Thüringen en het Lahn-Dill gebied in Duitsland. De inspiratie voor deze steen waren de vormen van Aurora borealis of het Noorderlicht.

 

HARDSTENEN zijn:
Belgische Hardsteen, Muschelkalksteen en Dolomiet zijn stenen die onder de Hardstenen vallen.

 

BELGISCHE HARDSTEEN:
Belgische hardsteen is zo'n 300 miljoen jaar geleden in het Carboon tijdperk ontstaan. Het is een kalksteen met een min of meer uitgesproken donker blauwgrijze kleur, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel fossielen van schelpen, slakken, koralen en zeelelies. Dit zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calciet afzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen heeft veel kristallen. Het wordt op diverse plaatsen in België gewonnen,
het komt met name voor in de Ardennen. Bij bewerking stinkt deze steen naar mest. Omdat het gesteente zo hard en dicht is wordt het in de volksmond ook petit granit genoemd. Graniet is echter een stollingsgesteente en de 'blauwe' hardsteen een afzettingsgesteente - zie meer info onderaan de pagina.
Andere namen voor deze steensoort: Blauwe steen, Blauwsteen, Naamse hardsteen, Arduin, Blauwe Arduin, Escosijnse steen, crinoïdekalksteen, kolenkalk, stinkkalk, petit granit.

Stenen beeld: Abstract met oog
Materiaal: Belgische Hardsteen Noir de Mazy op sokkel
Maten:
- Hoogte: 70 cm
- Breedte : 18 cm
- Lengte: 24 cm
- Gewicht: 28 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2017-2018
Opmerkingen: afm. betonnen sokkel 55 x 15 x 15 cm, gewicht 24 kg. In het gepolijste deel, wat donkerder werd, zie je de lagen en kristallen in de steen. Contrast komt door de 2 structuren van gepolijst en van de beitel sporen. Door de hardheid van deze steen moesten de vormen heel eenvoudig blijven. Mede hierdoor heeft dit beeld een abstractere vorm gekregen. De symboliek in dit beeld verbeeldt een oog of spleet of doorgang naar een andere werkelijkheid, spiritueel geïnspireerd.  Vormgeving en inspiratie werkten door elkaar heen in het beeld. Het beeld is gemaakt en taille directe, rechtstreeks in de steen, naar aanleiding van de vorm van de steen.

 

MIDDELHARDE STENEN zijn: marmer, travertijn, springstone, kalksteen en onyx.

MARMER:
Het woord "marmer" komt van het Griekse woord "marmaros" dat "glanzende steen" betekent. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. Marmer wordt op diverse plaatsen in de wereld gewonnen o.a. in Italië (wit, grijs, antraciet, rood, groen), Griekenland (wit, ivoorkleurig, rood), Spanje (wit, grijs, grijswit) Portugal (roze), Turkije (rood), Pakistan en Frankrijk (groen), Brazilië (blauw), Namibië turquoise en kan allerlei verschillende kleuren en hardheden hebben, van middelhard gesteente t/m graniet. Naast kleurverschillen zijn er ook verschillen in adering van fijn tot grof. Het fijnste Italiaanse marmer heet statuario. Een Italiaanse marmer met een grovere korrel heet ordinario. 

Stenen beeld: Blauwe Berg

Materiaal: Azul de Macauba - Braziliaans granietmarmer. Deze steensoort hoort bij de harde en graniet steensoorten wegens zijn hardheid en zeer dichte structuur. Zelfs met de widia beitels was er moeilijk door te komen.
Maten:
- Hoogte: 58 cm
- Breedte: 30,5 cm
- Lengte: 12,5 cm
- Gewicht: 50 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, Frankrijk + Wenum, Nederland, 2011-2013
Opmerking: Er zijn cirkels in het beeld gekomen, in het gepolijste deel en in de vormen erachter, op de foto is dit wat lastiger te zien. De door de cirkels ontstane bollingen en hollingen geven het beeld spanning, wat nog versterkt wordt door de eigen wolkachtige tekening van de steen, die in het gepolijste deel zichtbaar is. Als deze steen nat is, wordt de blauwe kleur nog intenser. De foto's zijn gemaakt op verschillende locaties. Inspiratie voor de Blauwe Berg ontstond door de heuvels van de Auvergne, deze heb ik ook gemaakt en ingekleurd in linodruk en in een schilderij en in keramiek

Stenen beelden: de Bloemblaadjes in marmer - thema liefde

Wat meer naar beneden zijn alle Bloemblaadjes in marmer te zien. De Bloemblaadjes wil ik graag gezamenlijk exposeren en verkopen en zijn momenteel niet apart te koop.  Ik ben er nog aan bezig. Ze zijn geïnspireerd door de kamille bloemblaadjes, vergeet-me-nietje bloemblaadje en rozen bloemblaadjes in mijn tuin. Tezamen horen ze bij elkaar met als thema de liefde. Vroeger als je iemand heel erg leuk vond gingen de meisjes bij kleine madeliefjes 1 voor 1 een blaadje uittrekken, waarbij we bij elk blaadje zeiden: hij houdt van me, hij houdt niet van me. Het laatste blaadje gaf dan het antwoord.

Stone sculptures: the Petals in marble - love theme
A little further down you can see all the petals in marble. I would like to exhibit and sell the Petals together and they are currently not for sale separately. I'm still working on it. They are inspired by the chamomile petals, forget-me-not petals and rose petals in my garden. They belong together with the theme of love. In the past, when I was a little girl,if you really liked someone, the girls would pull out a petal from little daisies one by one, saying for each petal: he loves me, he loves me not. The last leaf then gave the answer.

Stenen beeld: Bloemblaadje Vergeet-me-Nietje
Materiaal: blauw marmer, Namibië
Maten:
- Hoogte: 18 cm
- Breedte: 22 cm
- Lengte: 34,5 cm
- Gewicht: 16,5 kg

Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2022-2023
Opmerking: Het bloemblaadje van het Vergeet-me-Nietje is symbool voor de liefde in vele vormen. Het is gemaakt na eerdere creaties van tekeningen en keramisch werk van het Vergeet-me-Nietje. Het beeld is onderdeel van het thema over liefde. Zie hiervoor ook de pagina over keramiek.

Stone sculpture: Petal Forget-me-Not
Material: blue marble, Namibia
Sizes:
- Height: 18 cm
- Width: 22 cm
- Length: 34,5 cm
- Weight: 16.5 kg
Created in: Wenum Wiesel, 2022-2023
Note: The petal of the Forget-me-Not symbolizes love in many forms. It was made after previous creations of drawings and ceramic work by the Forget-me-Not. The sculpture is part of the theme about love. See also the page about ceramics.

Stenen Beeld: Bloemblaadje Calendula of Goudsbloem

Materiaal: Portugees Aurora marmer

Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 22 cm
- Lengte: 32 cm
- Gewicht: 18 kg
Gemaakt in: Wenum, zomer 2019 - september 2022

Opmerkingen: De inspiratie voor dit marmeren Bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie vormen van de blaadjes van de goudsbloemen of Calendula in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor één enkel marmer bloemblaadje in het fijne materiaal van deze hardsteen marmer. Het is zowel een figuratief als abstract beeld. De goudsbloem is bekend om zijn natuurlijke helende werking in verschillende geneeswijzen.

Het is een mooie vorm geworden met holle en bolle vormen en lijnen. Het is gezoet gepolijst en heeft mooie contrasten in de wisselwerking van het holle en het bolle en met licht en schaduw. Het is een helende steen en tijdloos beeld. Het beeld is onderdeel van het thema over liefde. 

Stone Sculpture: Petal Calendula or Marigold
Material: Portuguese Aurora marble
Sizes:
- Height: 21 cm
- Width: 22 cm
- Length: 32 cm
- Weight: 18 kg
Created in: Wenum, summer 2019 - September 2022
Comments: The inspiration for this marble petal arose from the beautiful shapes of the leaves of the marigolds or calendula in my garden. Their fine petals inspired a single marble petal in the fine material of this bluestone marble. It is both a figurative and abstract image. The marigold is known for its natural healing effect in various healing methods. The sculpture is part of the thema about love.
It has become a beautiful shape with concave and convex shapes and lines. It is honed and polished and has beautiful contrasts in the interaction of the concave and the convex and with light and shadow. It is a healing stone and timeless image. The image is part of the theme about love.

Bloemblaadje Calendula 2
Materiaal: Turks Seleniet
Maten:
- Hoogte: 4 cm
- Breedte: 4 cm
- Lengte: 6 cm
- Gewicht: 100 gr
Prijs: € 295,-
Gemaakt in: Wenum zomer 2023
Opmerkingen: Het beeldje is onderdeel van het thema over liefde.

Petal leaf Calendula 2
Material: Turkish selenite
Sizes:
- heigth: 4 cm
- width: 4 cm
- length: 6 cm
- weight: 100 gr
Created in : Wenum summer 2023
Notes: The figurine is part of the theme about love.

Stenen beeld: Rozenblaadje 1

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte : 12,5 cm
- Breedte: 27 cm
- Lengte: 31 cm
- Gewicht: 15 kg
Gemaakt in: Wenum, 2018 - 2019
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer, van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde.
De inspiratie voor het marmeren Rozen bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie lijnen in de bloemblaadjes van de rozen in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor een enkel marmer rozenblaadje. Het heeft mooie holle en bolle vormen gekregen, is helemaal gepolijst en heeft een sierlijke dalende en rijzende lijn, die helemaal rond gaat, soms heel sterk en soms heel zacht. Dit beeld is onderdeel van het thema over liefde.

Stone sculpture: Rosepetal 1
Material: Italian statuario marble
Sizes:
- heigth:12,5 cm
- width: 27 cm
- length:31 cm
- weight: 15 kg

Created in : Wenum, 2018-2019
Notes: The statue is made of Italian statuario marble from the mountain Monte Altissimo near Azzano, where in the past Michelangelo took the marble from the same mountain. It is made of the finest marble, this is called statuario. A marble with a coarser grain is called ordinario.
The inspiration for Rosepetal is originated from the beautiful lines in the petals of the roses in my garden. Their fine petals inspired a single rose petal in the fine material of this marble. It has been given beautiful hollow and convex shapes, is completely polished and has an effect in the design of the graceful descending and rising line, which goes all the way around, sometimes very strong and sometimes very soft. It is a timeless sculpture and it's part from the theme about love.

Stenen beeld: Rozenblaadje 2

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten: nr. 2
- Hoogte : 11  cm
- Breedte: 12 cm
- Lengte: 16,5 cm
- Gewicht: 2,1 kg
Gemaakt in: Wenum, 2023
Opmerkingen: Wit rozenblaadje, symbool van liefde en puurheid. De geur van rozen is helend en ontstressend. Deze marmersteen komt uit de Italiaanse Apennijnse Alpen van de berg Monte Altissimo, dichtbij Azzano. Het beeldje heeft een rondgaande golvende lijn en is hol en bol, waardoor licht en schaduw elkaar afwisselen. Dit beeld is onderdeel van het thema over liefde.

Stone sculpture: Rose petal 2
Material: Italian statuario marble
Sizes: No. 2
- Height : 11 cm
- Width: 12 cm
- Length: 16.5 cm
- Weight: 2.1 kg
Created in: Wenum, 2023
Comments: White rose petal, symbol of love and purity. The scent of roses is healing and de-stressing.
This marble stone comes from the Italian Apennine Alps from the mountain Monte Altissimo, close to Azzano.
The sculpture has a circular wavy line and is concave and convex, so that light and shadow alternate. This sculpture is part of the theme about love.

Stenen beeld: Rozenblaadje 3 (hartje)
Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten: nr. 3
- Hoogte : 4,5 cm
- Breedte: 10 cm
- Lengte: 10 cm
- Gewicht: 600 gr
Gemaakt in: Wenum, 2023
Made in : Wenum, 2023
Opmerkingen: Wit rozenblaadje, symbool van liefde en puurheid. De geur van rozen is helend en ontstressend. Deze marmersteen komt uit de Italiaanse Apennijnse Alpen van de berg Monte Altissimo, dichtbij Azzano.
Het beeldje heeft een rondgaande golvende lijn en is hol en bol, waardoor licht en schaduw elkaar afwisselen. Het beeldje hoort bij het thema over liefde

 

Stone sculpture: Rose petal 3 (heartshape)
Material: Italian statuario marble
Sizes: No. 3
- Height : 4,5 cm
- Width: 10 cm
- Length: 10 cm
- Weight: 600 gr
Made in: Wenum, 2023
Comments: White rose petal, symbol of love and purity. The scent of roses is healing and de-stressing. This marble stone comes from the Italian Apennine Alps from the mountain Monte Altissimo, close to Azzano. The sculpture has a circular wavy line and is concave and convex, so that light and shadow alternate. The figurine belongs to the theme about love.

Stenen beeld: Rozenblaadje 4 (handje)
Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten: nr. 4
- Hoogte : 4,5 cm
- Breedte: 7,5 cm
- Lengte: 8 cm
- Gewicht: 300 gr
Gemaakt in: Wenum, 2023
Made in : Wenum, 2023
Opmerkingen: Wit rozenblaadje, symbool van liefde en puurheid. De geur van rozen is helend en ontstressend. Deze marmersteen komt uit de Italiaanse Apennijnse Alpen van de berg Monte Altissimo, dichtbij Azzano.
Het beeldje heeft een rondgaande golvende lijn en is hol en bol, waardoor licht en schaduw elkaar afwisselen. Het beeldje hoort bij het thema over liefde


Stone sculpture: Rose petal 4 (handshape)
Material: Italian statuario marble
Sizes: No. 4
- Height : 4,5 cm
- Width: 7,5 cm
- Length: 8 cm
- Weight: 300 gr
Made in: Wenum, 2023
Comments: White rose petal, symbol of love and purity. The scent of roses is healing and de-stressing. This marble stone comes from the Italian Apennine Alps from the mountain Monte Altissimo, close to Azzano. The sculpture has a circular wavy line and is concave and convex, so that light and shadow alternate. The figurine belongs to the theme about love.

Stenen beeldjes: Kamille bloemblaadjes 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:  van deze kleine en mini beeldjes op aanvraag.
Gemaakt in: Wenum, 2022 + 2023
Opmerkingen: De beeldjes zijn gemaakt van Italiaans statuario marmer, van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde.
De inspiratie voor de marmeren Kamille bloemblaadjes is ontstaan naar aanleiding van de genezende werking & de mooie vormen in de bloemblaadjes van de Kamille in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor de marmeren Kamille blaadjes. Ze hebben mooie holle en bolle vormen gekregen, zijn helemaal gepolijst en hebben een sierlijke rondgaande lijn,  soms vloeiend en soms puntig.

Ze zijn onderdeel van het thema over de liefde.

Stone figurines: Chamomile petals 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7

Material: Italian statuario marble
Sizes: of these small and mini figurines upon request.
Created in: Wenum, 2022 + 2023
Notes: The sculptures are made of Italian statuario marble, from the mountain Monte Altissimo near Azzano, where in the past Michelangelo took the marble from the same mountain.
The inspiration for the marble Chamomile petals arose from the healing effect & the beautiful shapes in the petals of the Chamomile in my garden. Their delicate petals inspired the marble Chamomile petals. They have been given beautiful concave and convex shapes, are completely polished and have a graceful circular line, sometimes flowing and sometimes pointed.

They are part of the theme about love.

Stenen beeld: Kamille Bloemblaadje 1

Materiaal: Italiaans statuario marmer
Maten:
- Hoogte : 18 cm
- Breedte: 21 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 12,5 kg
Gemaakt in: Azzano/Wenum 2015 - 2016
Opmerkingen: Het beeld is gemaakt van Italiaans statuario marmer van de berg Monte Altissimo bij Azzano, waar in het verleden Michelangelo het marmer van dezelfde berg haalde. De inspiratie voor het marmeren Bloemblaadje is ontstaan naar aanleiding van de mooie vormen van de kamille bloempjes in mijn tuin. Hun fijne bloemblaadjes inspireerden voor het maken van één enkel marmer Bloemblaadje. Het is een mooie vorm geworden door de sierlijke strakke lijnen en vlakken, helemaal gepolijst en met een mooi contrast in de wisselwerking van het holle en het bolle. Het beeld is onderdeel van het thema liefde.

Stone sculpture: Chamomile Petal 1
Material: Italian statuario marble
Sizes:
- Height: 18 cm
- Width: 21 cm
- Length: 30 cm
- Weight: 12.5 kg
Created in: Azzano/Wenum 2015 - 2016
Notes: The statue is made of Italian statuario marble from the mountain Monte Altissimo near Azzano, where Michelangelo took the marble from the same mountain in the past. The inspiration for the marble Petal arose from the beautiful shapes of the chamomile flowers in my garden. Their delicate petals inspired the creation of a single marble petal. It has become a beautiful shape due to the graceful straight lines and surfaces, completely polished and with a beautiful contrast in the interaction of the concave and the convex. This sculpture created more inspiration and has become part of a theme about love.

Stenen beeld: Engelen Veer

Materiaal: Italiaans Paonazzo statuario marmer
Maten:
- Hoogte: 47 cm
- Breedte: 40 cm
- Lengte: 50 cm
- Gewicht: 31 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Azzano, Italië + Utrecht/Apeldoorn, Nederland, 2004-2014
Opmerkingen: De marmeren Veer is gemaakt van Italiaans Paonazzo 
marmer uit Toscane. Deze steen is meer ivoorkleurig met grijze en roestbruine aders, door ijzeroxide. Hierdoor ontstaat in delen van de steen een lichte oranje gloed in de buurt van deze aders. Het is een statuario marmer door de fijne korrels in de steen. 

Aan dit marmer beeld heb ik gewerkt over een lange periode, soms stond het een periode stil en was er bezinning over de vormgeving. Uiteindelijk is het een liggende veer geworden, grotendeels gepolijst - echter ook met een gehakt deel om het beeld contrast te geven. Het heeft sierlijke lijnen gekregen. In het bovenste vlak wisselen vlakke en omhoogkomende delen elkaar af. De Veer heb ik vaker getekend en een keer gemaakt in klei.

 

Ik werk vaak klein, want dit blijft makkelijker zelf te vervoeren en te exposeren. Soms heb ik beelden toch groter uitgevoerd, meestal in brons, dit was fysiek wel een uitdaging, omdat ik in 1984 een zware rugoperatie heb ondergaan. Tot dusver heb ik in steen vrijwel alleen kleiner werk gemaakt, het beeld van de marmeren Veer is tot dusver mijn grootste stenen beeld. Echter, dat wat je in het klein kan maken kan je ook in het groot maken.....

Voor een opdracht wil ik dat graag doen.

 

Stenen beeld: Wasem
Materiaal: Italiaans ordinario marmer
Maten:
- Hoogte: 45 cm
- Diepte: 13 cm
- Breedte: 41 cm
- Gewicht: 27 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum, 2017-2020
Opmerkingen: Haute reliëf, uitgehold aan de achterzijde. In deze marmer zitten hele grote kristallen. Om dit te laten zien heb ik uiteindelijk scherpe contrasten gemaakt tussen gepolijst en grof gehakt. Vooral in de zon zie je de kristallen. Wasem is de ademdamp die terug waait in je gezicht. Geïnspireerd door de corona periode.

 

Grafbeeld marmer R. Schram
Materiaal: Griekse witte marmer op sokkel Belgisch hardsteen
Maten: totale hoogte incl. sokkel: 59 cm
Sokkel afm.:
- hoogte: 30 cm
- breedte: 15 cm
- diepte: 8 cm
Beeld afm:
- Hoogte: 28 cm
- Breedte: 28 cm
- Lengte: 12 cm
Gemaakt in: Wenum, 2022. Gemaakt voor het graf van R. Schram.
Opmerkingen: Het ontwerp voor de juichende figuur naar de zon is gemotiveerd doordat R. heel vaak naar de Griekse eilanden (in de zon) ging.
Hij was heel erg gek op 1 bepaald eilandje, daar ging hij keer op keer weer heen.

Stenen beeld: Wolkjes - Roze Wolkje + Donker Wolkje + Groene Wolkjes + Grijze/donkere wolk

Materiaal : Roze Portugees Aurora marmer + Chinese zwart witte speksteen + Leopard Serpentijn uit Zimbabwe + Italiaans Bardiglio marmer
Roze Portugees Aurora marmer:
Afmetingen:
- Hoogte: 18 cm
- Breedte: 18 cm
- Lengte: 33 cm
- Gewicht: 14 kg
Chinese zwartwitte speksteen:
Afmetingen:
- Hoogte:  7 cm
- Breedte: + 9 cm
- Lengte:  13 cm
- Gewicht: 1 kg

2 Groene Wolkjes/ 2 Green Clouds

Materiaal: Leopard serpentijn, lichtgroen met donkere vlekken
Maten middelste:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 15 cm
- Lengte: 26 cm
- Gewicht: 6 kg

Maten buitenste rechts:Ma
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 15,5 cm
- Lengte: 23 cm
- Gewicht: 7,5 kg

Afmetingen Bardiglio marmer:
- Hoogte: 26,5 cm
- Breedte: 18 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 14 kg

Prijs: op aanvraag.  Contact

5 Wolken in verschillende steensoorten, afm op rij in totaal:
Lengte: 1.50 m, Breedste: 20 cm, Hoogste: 27 cm
Opmerkingen
De meerkleurige stenen gebeeldhouwde Wolken zijn geïnspireerd door het element Lucht, het Weer, de Wind en de Klimaatveranderingen. De Wolkjes hebben bolle en holle vormen zoals bij cumulus wolken. Ze hebben verschillende structuren, beitelsporen tonen de wind in de wolk. 
Op de foto zijn er kleine ruwe steentjes voor het kleine donkere wolkje gelegd - als druppels. De donkere Wolkjes laten de onherroepelijke Klimaatverandering zien, de lichte roze Wolk nog de optimistische kijk dat het tij nog te keren is. De groene Wolken laten zien dat de Wereld moet vergroenen. De beelden hebben een voortstuwende opwaartse kracht, want de Klimaatverandering zet zich voortdurend door en dringt zich op, dit merken we door het heftige weer wat steeds vaker voorkomt. Deze Wolkjes horen bij elkaar. De Wolkjes heb ik ook in keramiek gemaakt, zie pagina Keramiek

Stenen beeld: Gebroken Druppel

Materiaal: Griekse Rode Parnon marmer
Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 48 cm
- Lengte: 22 cm
- Gewicht: 21,5 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Fort a/d Klop, Utrecht en Apeldoorn, 2004
Opmerking: De gebroken druppel heeft prachtige wisselende rode, zwarte en witte lagen in de steen. Hij heeft door verschillende bewerkingen verschillende structuren gekregen, gehakt, gepolijst en het binnenste is ruwe steen. In de vormgeving was ik bezig met hol en bol. Druppels heb ik ook gemaakt in brons en keramiek.

ONYX:
Onyx is een compacte, middel harde, glasachtige steen, gelaagd in kleuren variërend van ivoor en honinggeel tot roze en lichtgroen. Het is een glasachtige steensoort, die ook wel onyxmarmer wordt genoemd. Het heeft de hardheid van marmer. Onyxen worden ook gebruikt om andere stenen mee te splijten.
Onyx wordt gevonden in Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, de Verenigde Staten en Pakistan, India, Iran en Turkije.

 

Stenen beeld: Abstracte Bloem

Materiaal: Onyx, Iran
Maten:
- Hoogte:26 cm
- Diepte: 19 cm
- Breedte: 24 cm
- Gewicht: 9 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in Wenum, 2019-2020
Opmerkingen: Dit beeld is intuïtief en en taille directe gemaakt als vervolg op diverse blad & bloemvormen waarmee ik al een tijd bezig ben. Door de sterk afwisselende lagen en de grote variatie in kleur kreeg hij een abstractere vorm. Door alle lagen in deze steen heb ik dit beeld voornamelijk met de machine gemaakt, later met de hand gepolijst.

KALKSTEEN:

Kalksteen is een afzettingsgesteente - zie meer daarover onderaan de pagina. Het is zo'n 200 miljoen jaar geleden ontstaan in het Jura tijdperk ten tijde van de dinosauriërs en toen de continenten uit elkaar dreven. Kalksteen bevat vaak fossielen, zoals schelpen, ammonieten en veel micro-organismen. In kalksteen treden vaak karst verschijnselen op zoals grotten met druipstenen. In België komt in de Ardennen op veel plekken kalksteen voor. De White Cliffs van Dover bestaan ook uit kalksteen. De steen varieert van wit tot grijs, soms okerkleurig (Turkse) tot bruin, roodachtige,, maar ook zwarte uit Calatorao in Spanje, meer vindplaatsen in Europa zijn in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië.

Hieronder zijn diverse beelden in Franse Euville Kalksteen. Ik begon met beeldhouwen voor het eerst in deze Franse kalksteen, wat een hele fijne steensoort is om het werken met beitel en hamer te leren. De Euville kalksteen is een echt witte kalksteen met grote kristallen erin, soms kun je een fossiel aantreffen, maar soms ook een holte, het is verrassing wat er tevoorschijn komt.

Stenen beeld: Golven

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 14 cm
- Breedte: 26 cm
- Lengte: 32 cm
- Gewicht: 9 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Utrecht + Apeldoorn, 2004
Opmerking: Het beeld Golven is geïnspireerd door de zee en het element water. Het beeld van de Golven heb ik gemaakt omdat ik de vorm en beweging van de golven fascinerend vind en hoe het water uitvloeit op het strand. Het lijkt zo zacht, maar er zit een enorme kracht achter. Zie ook de pagina Keramiek.

 

Stenen beeld: Boegbeeld Torso naakt vrouw

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Diepte: 18 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 75 cm
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, France, 1997
Opmerkingen: Hangend naaktbeeld - torso vrouw, haut-reliëf. Niet te koop, zij raakt aangetast door het weer. Op verzoek kan ik iets vergelijkbaars maken!
Meer naakten en torso's staan op pagina bronzen beelden.

Stenen beeld: Liggend Beertje

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten:
- Hoogte: 21 cm
- Breedte: 21 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 9 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Le Phaux, Auvergne, Frankrijk, 1995.
Opmerking: Liggend beeld van een beertje. Eerder heb ik vaker de beer geschilderd in verschillende technieken en een keer in brons gemaakt, zie pagina bronzen beelden.

Stenen beeld: Uilskuiken

Materiaal: Franse Euville Kalksteen
Maten :
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 13 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Le Phaux +- Apeldoorn, 1997
Opmerking: Staand beeldje. In de loop van de tijd heb ik diverse beelden van uilen gemaakt. Zie op deze pagina en op pagina Opdracht.

Stenen beeld: Geknielde naakte vrouw

Materiaal : Franse Kalksteen (Euville)
Maten:
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 19 kg
Gemaakt in: St. Geertruid - Apeldoorn, 1994
Opmerkingen: Mijn allereerste stenen beeld, niet te koop. Meer naakten heb ik gemaakt in brons

De SERPENTIJN STENEN zijn heel gevarieerde stenen, in kleuren en in hardheid om te bewerken. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. Hierbij is Springstone het hardst (hoe zwarter hoe harder), het is gelijk aan de hardheid van marmer. Het heet Springstone omdat er scherven vanaf springen bij het bewerken. Het mineraal serpentijn is, net als het gesteente serpentiniet, genoemd naar het Latijnse woord serpens, dat "slang" betekent. De vorm waarin de mineralen gegroeid zijn in het gesteente doet denken aan de vorm van een slang. Het werd vroeger wel gebruikt als geneesmiddel tegen slangenbeten. De andere naam voor serpentiniet, clinochrysotiel, is afgeleid van de Griekse woorden clinos, chrysos en tilos (respectievelijk "krom, scheef", "goud" en "vezel"). Het wordt zo genoemd door de goudkleurige vezelige structuur, die het mineraal kan aannemen.


Benamingen van diverse serpentijnen : donkerpaars groene serpentijn = Steatiet (zachte steen), Bruingroen = Fruitserpentijn, Groene serpentijn, Zwartbruine = zebra serpentijn, Green Opal = licht en donkergroen met geeloranje aders, Spotted Opal (= lichtbruin, zandkleur), Cobalt serpentijn (= paarsbruin), Springstone (= zwart), Lepidoliet: zeer harde kristallijne paarsblauwe serpentijn, Leopard serpentijn = vrij harde geelgroene serpentijn met vlekken.
Vindplaatsen zijn o.a. in Zimbabwe, China, Italië, Griekenland, Afghanistan, Australië, Duitsland, India, Noorwegen, Siberië.

Ik heb diverse beelden gemaakt in verschillende serpentijnen.

Stenen beeld: Vliegende Uil

Materiaal: Groengrijze Serpentijnsteen, Zimbabwe
Maten: totale hoogte van sokkel en beeld: 45 cm
Afm. sokkel:
- hoogte 30 cm
- breedte 15 cm
- diepte 10 cm
Afm. beeld Vliegende Uil
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 14 cm
- Lengte: 32 cm
Gemaakt in: Wenum, 2022. De Vliegende Uil is gemaakt voor het graf van mevr. G. de Ruiter. 
Zij was gek op uilen en had een hele collectie van uilen beeldjes. Meer Uilen zie deze pagina bij speksteen. 

Stenen beeld: Rozenknop met bladeren

Materiaal: Springstone - bloemknop, fruit serpentijn + Spotted Opal - bladeren
Maten: sokkel afm. h 45 cm, br. 15 x 14,5 cm
- Hoogte: 38 cm
- Breedte: 34 cm
- Diepte: 31 cm
- Gewicht: 13 + 24 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum, 2016-2018
Opmerkingen: De bloemknop is een Springstone en de bladeren zijn serpentijnsteen. De bloemknop is figuratief, gepolijst en aan de onderzijde hebben de
blaadjes beitelsporen om contrast te geven met de bloembladeren. De bladeren onder de bloemknop zijn bijna abstract/organisch en ten dele bewerkt en ten dele gepolijst, een ander deel is ruwe steen gelaten voor het contrast en om de mooie kleuren van de stenen te laten zien. Deze bladeren zijn en taille direct ontstaan. Aan de bloemknop ben ik erg lang bezig geweest, springstone is erg hard, het heeft de hardheid van marmer en ik bewerkte het alleen met de hand. Het is gaandeweg ontstaan, de knop is geïnspireerd door een rozenknop.

Stenen beeld: Donkere Bladeren

Materiaal: Springstone
Maten :
- Hoogte: 12 cm
- Breedte: 17 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 5 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2014-2015
Opmerkingen: Geïnspireerd door brandnetel bladeren. Het beeld is niet volledig glad gepolijst, de beitelsporen tonen als het ware de stekels. Het kan liggen en het kan staan. Staand verandert het beeld naar een paar wat elkaar vasthoudt. De vorm is gaandeweg ontstaan.

Stenen beeld:  Lied van de Steen nr. 1

Materiaal : 2 Groene serpentijn stenen op beton sokkels
Maten: sokkel afm. 30 x 15 x15
- Hoogte: 70 cm
- Breedte: 42 cm
- Diepte: 21 cm
- Gewicht: 15 + 9 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2014 
Opmerkingen: Dubbelbeeld. De stenen zijn bewerkt met de puntbeitel, gedeeltelijk gepolijst + gedeeltelijk ruwe steen gelaten om het mooie van deze stenen te laten zien d.m.v. aanbrengen van contrast in de bewerking.
Ik vond het mooi de basisvorm van de steen heel te laten.
De wind kan tussen de stenen door stromen en door de openingen in de steen en zingt zo het lied.
Deze beelden zijn gemaakt en taille directe, dit is rechtstreeks in de steen.
Geïnspireerd ivm een thema expositie in het ACEC in Apeldoorn.

Stenen beeld: Lied van de Steen no. 2

Materiaal: Fruitserpentijn (groen/grijs/bruin gevlekt) op betonnen sokkel
Maten: sokkel 30 x 15 x15 cm
Maten : beeld
- Hoogte: 60 cm
- Breedte: 14 cm
- Diepte: 21 cm
- Gewicht: 15 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2018
Opmerkingen: De steen is gehakt, delen gepolijst + delen ruwe steen gelaten om het mooie van deze steen te laten zien d.m.v. het aanbrengen van contrast en verschillende structuren in de bewerking. Bij deze steen vond ik het mooi om met de vorm van de steen mee te gaan. Dit beeld is gemaakt en taille directe, dit is rechtstreeks in de steen. Geïnspireerd ivm een thema expositie in het ACEC in Apeldoorn.

Stenen beeld: Dolfijndroom

Materiaal: Lepidoliet serpentijn steen (paars/grijs/zilver)
Maten:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 23 cm
- Lengte: 35 cm
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum, 2013
Opmerking: Hangend muurbeeld, haute reliëf. Zie meer dolfijnen en walvissen op pagina bronzen beelden

Stenen beeld: Beukenbladeren

Materiaal: Fruit Serpentijnsteen
Maten:
- Lengte: 36 cm
- Breedte: 30 cm
- Dikte: 18 cm
- Gewicht: 21 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2016 - 2017
Opmerkingen: Dit liggende stenen beeld heeft veel verschillende kleuren in zich - groen, bruin, wit, rood. 
Zowel aan de boven- als aan de onderkant heb ik bladvormen en nerflijnen uitgewerkt. De nerflijnen zijn erin gemaakt en niet erop, zodat het een soort gootjes worden waaruit het regenwater eraf kan lopen.
Inspiratiebron waren de jonge beukenbladeren uit de lange beukenhaag in mijn tuin. Voor het contrast en structuren is het beeld niet volledig glad gepolijst en beitelsporen zichtbaar gelaten.

Stenen beeld: Bizon op voet

Materiaal: Spotted Opal serpentijn steen op voet van Portugees roze marmer
Maten:
- Hoogte: 16,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 5 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Eerbeek, 1999
Opmerking: Dit beeld heb ik organisch gemaakt naar de vorm van de steen. Het beeld zat er al in en ik heb het eruit gehaald. In de vormen zag ik een bizon, deze is geheel gepolijst. In de Indiaanse mythologie is de bizon een brenger van overvloed.

Stenen beeld: Neushoorn

Materiaal: Zebra serpentijn steen
Maten:
- Hoogte: 16,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 7,5 kg
Gemaakt in: Eerbeek, 1999
Prijs: op aanvraag.  Contact
Opmerking: Dit beeld is organisch gemaakt naar de vorm van de steen. In de vormen zag ik een neushoorn. Aan de ene zijde is de steen lichter van kleur, aan de andere zijde donkerder. In de steen zitten bruinrode ijzererts aders. Afrikaanse inspiratie door de samenwerking met de beeldhouwers uit Zimbabwe.

Stenen beeld: Slak

Materiaal: Luipaard serpentijn steen uit Siberië
Maten:
- Hoogte: 27 cm
- Breedte: 24 cm
- Lengte: 23 cm
- Gewicht: 13 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Apeldoorn, 2000
Opmerking: In de vorm van deze steen zat al een slak, ik heb hem tevoorschijn gehaald. De kracht van de slak is dat hij rustig in zijn eigen tempo z'n gangetje gaat.

Stenen beeld:  Hoorn met bronzen Blad

Materiaal: Hoorn van Springstone door bronzen Blad
Maten:
- Hoogte: 33 cm
- Breedte: 36 cm
- Lengte: 46 cm
- Gewicht : 7 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Apeldoorn, 2001
Opmerking: De hoorn is gemaakt van Springstone. Dit is de hardste serpentijn steen soort. Het blad is gemaakt in brons. Ten tijde van dit beeld had ik al vaker een eenhoorn gemaakt in klei en brons en op papier getekend en in pastel. Ik heb een sprookje over een eenhoorn geschreven en erna is dit beeld ontstaan. Het is de hoorn van de eenhoorn, die een blaadje aan zijn hoorn heeft geprikt. De eenhoorn is symbool van uniciteit en zuiverheid voor mij. In de tekening hiernaast werd het surrealistisch. Eerder maakte ik een schilderij, linodruk en bronzen beeldjes van de eenhoorn.

Stenen beeldje: Uiltje 

Materiaal: fruit serpentijnsteen op Seleniet
Maten:
- Hoogte: 9,5 cm
- Breedte: 7 cm
- Lengte: 5 cm

- Gewicht: 130 gram
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Apeldoorn, 2012 - 2021
Opmerking: mini beeldje. In de loop van de tijd heb ik vaker Uilen gemaakt in steen en daarvoor geschilderd. In Mexicaans-Indiaanse overleveringen is de Uil een boodschapper uit andere sferen, hierdoor geïnspireerd had ik het schilderij in gemengde techniek met de Uil en de Poema gemaakt.

Stenen beeldje: Liggend paardje

Materiaal: Serpentijnsteen op Seleniet
Maten incl. voet:

- Hoogte: 9 cm
- Breedte: 6,5 cm
- Lengte: 11 cm
- Gewicht: 1 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2021
Opmerkingen: mini beeldje. Het Liggende paardje is gemaakt rond 2005, het voetstuk is gemaakt in 2021. Meer paarden beelden, tekeningen en schilderijen zijn op de pagina bronzen beelden.

Onder de ZACHTE STEENSOORTEN vallen: speksteen, albast, zandsteen, Seleniet, sommige Serpentijnen.

 

ALBAST BEELDEN

Gipsalbast is een compacte, zachte en wat doorschijnende steensoort, die bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips en wordt in knollen aangetroffen. Het is een omzettingsgesteente - uitleg onderaan de pagina. De kleur is transparant wit tot rood-oranje, blauwig en zwart. De vindplaatsen zijn onder andere Italië, Spanje en Egypte. Aan de buitenkant vertonen de albastknollen vaak onregelmatigheden. Kleiresten en delen aarde bevinden zich hier voor een deel in de steen. Deze verontreiniging is karakteristiek voor albast en verleent de steen mede hierdoor zijn charme.

 

Stenen beeld: Kleine Bloem in witte Albast

Materiaal: witte albast
Maten:
- Hoogte : 6,5 cm
- Breedte :10 cm
- Lengte, diepte :11 cm
- Gewicht: 1 kg
Niet te koop.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018 - 2020
Opmerking : Contrasten en dieptewerking ontstaan door de vormen en structuren: afwisselend hol en bol, met sierlijke lijnen en vlakken en vormen. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding. Hij heeft iets van een lotusbloem gekregen. Vormgeving en inspiratie werkten door elkaar heen in het maakproces. Meer bloemen staan op deze pagina en de Keramiek pagina.

Stenen beeld: Bloem

Materiaal: Champagne Albast
Maten :
- Hoogte : 38 cm
- Breedte : 37 cm
- Diepte : 15 cm
- Gewicht: 16 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in : gemaakt in Wenum Wiesel, 2015-2017
Opmerking: Hangend muurbeeld in haut-reliëf. In dit beeld wilde ik 4 verschillende structuren realiseren om contrasten te maken en diepte te creëren Er zitten van nature veel lagen en lijnen in deze champagne albast. De inspiratie voor het maken van deze vormen en motieven kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding. Aan de achterzijde is dit beeld uitgehold, om het minder zwaar te maken aan de muur.
Het beeld is gemaakt en taille directe, rechtstreeks in de steen, naar aanleiding van de vormen van de stenen. Voor Bloempotje zie pagina Keramiek.

Stenen beeld: Schelp in roze geaderde Albast

Materiaal: roze geaderde Albast
Maten:
- Hoogte: 12,5 cm
- Breedte: 19 cm
- Lengte: 21 cm
- Gewicht: 4 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2015 - 2016
Opmerking: De vorm van deze roze geaderde albast is geïnspireerd op de vorm van een schelpje, dat ik van een bezoek aan zee had meegenomen. De vloeiende lijnen en de holle en bolle elementen maken het tot een bijna abstracte vorm. De roze aders zorgen voor levendigheid in de steen. Afhankelijk van de lichtval is deze vorm op sommige stukken bijna doorzichtig.

Stenen beeld: Vrijheidslied in witte Albast

Materiaal : witte Albast op sokkel van Belgisch Hardsteen en voet van roze/oranje Portugees Aurora marmer
Maten :
- Hoogte: 64 cm
- Breedte: 19 cm
- Diepte: 15 cm
- Gewicht: 13 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2013-2014
Opmerking: De stenen zijn gehakt, gedeeltelijk gepolijst + gedeeltelijk ruwe steen gelaten om het mooie van deze stenen te
laten zien d.m.v. het aanbrengen van contrast in de bewerking. Ik vond het mooi de basisvorm van de steen heel te laten.
Voor mij symboliseert dit beeld een vliegende vogel en vrijheid. Vrijheid in de steen om te maken wat ik wil.
De voet van roze marmer is volledig gepolijst. Het beeld is gemaakt en taille directe, rechtstreeks in de steen, naar aanleiding van de vormen van de stenen.

SELENIET:
Seleniet is een vorm van gipskristallen (albast). Seleniet wordt onder andere gevormd door oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen. In deze afzettingen komt pyriet voor. Door de oxidatie van pyriet zal de klei verzuren, waardoor de kalk zal oplossen. Hierdoor komt calcium vrij, die dan met de sulfaten reageren tot gips. Je kunt met je nagel krassen maken in Seleniet. De naam Seleniet is afkomstig van Selene, de Griekse godin van de maan.

 

Stenen beeld: Vlinder

Materiaal: Seleniet, Marokko
Maten:
- Hoogte: 4 cm
- Breedte : 5 cm
- Lengte: 6 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2018
Opmerking: mini beeldje, geïnspireerd door de vlinders in de tuin.

Stenen beeld: Vlammetje
Materiaal: Marokkaans oranje Seleniet op stukje Chinese zwart witte speksteen
Maten:
- Hoogte : 8,5 cm
- Breedte: 3 cm
- Lengte : 8,5cm
- Gewicht: 0,5 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2015
Opmerking: Unica, mini-beeldje. Geïnspireerd door het element Vuur, intuïtief gemaakt en taille directe. Vlam en Vuur heb ik ook in andere materialen en technieken gemaakt, zie pagina Keramiek

SPEKSTEEN:
Belangrijke vindplaatsen van de zachte speksteen zijn Zimbabwe, Brazilië, China, Mexico, India en ondertussen ook Kenia. De hardheid van de steen varieert per regio waar het gedolven wordt. Het is een compacte, zeer zachte, vettige steensoort, maar kent ook wat hardere soorten bijv. de Indiase en Keniase speksteen. Er zijn veel kleuren door de inwerking van mineralen, bijv. wit, roze, oker, zwart en grijs gestreept, groen, beige, paars. Speksteen is een omzettingsgesteente en wordt vaak gedolven in de buurt van albast, marmer en serpentijn. Meer over omzettingsgesteente staat onderaan deze pagina.
De Keniase speksteen is met hamer en beitel te bewerken, alle anderen kunnen alleen met vijlen gevormd worden, met hamer en beitel zou je deze kapot slaan.


Veel van mijn spekstenen beeldjes heb ik gemaakt om als voorbeelden in mijn speksteen workshops te gebruiken. Ze zijn te zien op die pagina. Het zijn vaak kleine beeldjes en soms mini beeldjes. Op die pagina staat ook veel info over de speksteen zelf.

 

 

Stenen beeld: Golfje

Materiaal: Groene Indiase speksteen
Maten:
- Hoogte: 3,5 cm
- Breedte: 4 cm
- Lengte, diepte: 5 cm
- Gewicht: 0,5 kg

Prijs: niet te koop.
Gemaakt in: Wenum, 2017
Opmerkingen: mini-beeldje, geïnspireerd door het element Water en de klimaatverandering. Niet te koop, is een voorbeeld in de speksteen workshops. Voor meer Golven zie deze pagina en pagina Keramiek

Stenen beeld: Druppels

Materiaal: Chinese groene en roze speksteen
Maten:
- Hoogte: 8 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 11 cm
- Gewicht:1 kg
Prijs: niet te koop. 
Gemaakt in: Wenum Wiesel, 2007 + 2017
Opmerking: De Druppels zijn gemaakt van een groene en een roze Chinese speksteen. Geïnspireerd door het element Water en de klimaatverandering. Zie ook bij pagina bronzen beelden en  Keramiek

Stenen beeld: Bloem 

Materiaal: donkergroene Indiase speksteen
Maten :
- Hoogte: 9 cm
- Breedte: 13 cm
- Diepte: 8 cm
- Gewicht: 1 kg

Prijs: niet te koop.
Gemaakt in: Wenum, 2015
Opmerkingen: Geïnspireerd door de Echinacea in de tuin. Niet te koop, is een voorbeeld in mijn speksteen workshops. Zie ook bloemen op deze pagina en bij pagina Keramiek. 

Stenen beeld: Beukennootje met worteltje
Materiaal: bruine Braziliaanse speksteen
Maten:
- Hoogte: 8 cm
- Breedte: 7 cm
- Lengte, diepte: 10 cm
- Gewicht: 0,5 kg
Gemaakt in : Wenum Wiesel, 2019
Opmerking: Geïnspireerd door de beukennootjes in mijn tuin. Niet te koop, is een voorbeeld in mijn speksteen workshops.

In de tekening kun je de groeistadia zien. 

Stenen beeld:Twee bomen in de wind
Materiaal: Indiase groene Galastone op houten ronde voet
Maten:
- Hoogte: 13 cm
- Lengte: 18 cm
- Breedte: 18 cm
- Gewicht: 2 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum, 2020
Opmerking: Geïnspireerd door heen en weer waaiende bomen in de wind, de elementen Lucht en Hout en klimaatverandering. De beeldjes zijn gemaakt en taille directe, rechtstreeks in de steen, naar aanleiding van de vormen van de stenen.

Stenen beeld: Zomer Heuvels
Materiaal: Braziliaanse bruine speksteen op roze Portugees Aurora marmer
Maten:
- Hoogte: 14 cm
- Breedte: 7,5 cm
- Lengte: 18 cm
- Gewicht: 2 kg
Prijs: op aanvraag.  Contact
Gemaakt in: Wenum, 2013
Opmerkingen: Dit beeldje is geïnspireerd door de bruine heuvels die ik in Portugal in de zomer zag. Er zit een terugkerende beweging in, zoals de zomer daar steeds weer terug komt en alles verdort. In een bepaalde stand zie je in het beeldje de terugkerende punten, dan lijkt het wel een Drakenrug. Het voetje moest een Portugese marmersteen zijn. Meer heuvels op de keramiekpagina en bergen op deze pagina.

Nog even wat geologische en oudheidkundige informatie over de STENEN als u daarin geïnteresseerd bent:

Steen is miljoenen jaren geleden ontstaan, in een heel langzaam proces, door druk van de aarde, druk van beneden af of van bovenaf en is te onderscheiden in drie hoofdgroepen van soorten steen.

Stollingsgesteenten
Deze steen ontstond, doordat gloeiend heet magma uit de diepte van de aarde omhoog kwam. Als het onder het oppervlak van de aarde bleef en langzaam afkoelde ontstond o.a. graniet en dioriet. Graniet komt het meeste voor en wordt her en der op de aarde gevonden bijv. in Scandinavië, Zuid-Afrika, Brazilië, Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Sardinië en het rode graniet van Bretagne. Door de menging met verschillende mineralen en zuurstof komt het in allerlei kleuren voor. Deze steen is glanzend te polijsten.

Dieptegesteente is stollingsgesteente, dat diep onder het aardoppervlak is gestold. De exacte diepte kan variëren, belangrijk is dat het magma zodanig langzaam afkoelt, dat de steen uit grote kristallen gevormd wordt. Het verschil met ganggesteente en uitvloeiingsgesteente is de diepte waarop kristallisatie plaatsvindt. Voorbeelden zijn gabbro en graniet.

Uitvloeiingsgesteente is een stollingsgesteente dat op het aardoppervlak is gevormd, een voorbeeld is obsidiaan.

Soms vloeide de lava via gangen en pijpen in de aardkorst naar buiten en koelde daar snel af. Dit gesteente heet ganggesteente en plaatgesteente, voorbeelden daarvan zijn o.a. basalt, porfier, obsidiaan en diabaas. Basalt wordt bijv. gevonden in Schotland.

Stollingsgesteenten behoren tot de hardste steensoorten op aarde. Echter al in de Oudheid en Prehistorie werden granieten bewerkt met kwartsgereedschap.

Afzettingsgesteenten
Deze steen ontstond, doordat er uitwendige krachten op het aardoppervlak inwerkten. Van de bergen kwam via gletsjers en rivieren erosiemateriaal mee naar beneden en werd onder hoge druk samengedrukt met fossiele resten en schelpen door de zeeën die er eerst waren. Eronder vallen bijv. leisteen, zandsteen- en kalksteensoorten. In Duitsland wordt gele en rode zandsteen gevonden, kalksteen komt o.a. uit  Duitsland, Frankrijk, Spanje, Egypte en Azië en komt voor in diverse kleuren o.a. wit, geel, groen, roodachtig, grijs of zwart. Deze stenen zijn niet glanzend te polijsten, maar wel goed te bewerken met de puntbeitel en de hamer.

Omzettingsgesteenten
Deze steen ontstond door een omzetting of metamorfose na inwerking van hoge druk en verhitting, wat chemische processen teweegbracht. De eigenlijke structuur van de steen veranderde daardoor en er ontstond een nieuwe steensoort. Steen waarbij dit gebeurde worden meestal dichtbij vulkanische grond gevonden en zijn bijv. speksteen, albast, marmer, travertijn en serpentijn. Deze stenen kunnen ook sterk variëren in kleur en hun vindplaatsen zijn over de hele wereld o.a. in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Zimbabwe, VS, Noorwegen. Travertijn is daarbij een soort gatenkaas steen, omdat het vaak holtes heeft.

Door het miljoenen jaren in beslag nemende transformatieproces, kan een bepaalde steensoort in de loop van de tijd veranderen in een andere steensoort.

Bij de informatie in de door mij geschreven tekst op deze pagina heb ik eigen kennis en ervaring over de stenen samengevoegd met kennis van diverse sites en uit diverse boeken. Bronnen waarvan ik gebruik heb gemaakt zijn:
www.geologievannederland.nl
www.huishoutsteen.wordpress.com
www.kijkeensomlaag.nl
www.natuursteensector.nl
www.wikipedia.org
www.zwerfsteenweb.nl

www.nl.wikipedia.org

Beeldhouwen in Steen – Inge Toner
Het complete beeldhouwboek – Cami Santamera

U kunt altijd informatie opvragen over de workshops, cursus en de beelden en kijken op de betreffende pagina's. Contact

Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie kunt u bezoeken op afspraak. Gesloten in juli 2023.

De Fluitersweg is een kleine zijstraat van de Oude Zwolseweg, die deel is van de Cannenburgh route.


Aankopen/opdrachten volgens Leveringsvoorwaarden voor Kunstwerken en Uittreksel Auteurswet 1912 B.K.

Uitgave: Stichting Beroeps Organisatie Kunstenaars© (BOK), ged. Arrondissementsrechtbank Leeuwarden, 2012.

Klik de link voor inzage https://www.barbsgallery.com/leveringsvoorwaarden.

 

Deze website is gemaakt door Barbara Pijnappel.
Op mijn producten en diensten, teksten & afbeeldingen geldt copyright, eigendomsvoorbehoud en pandrecht ©.

stenen beeld zoeken, stenen beeld vinden, figuratief stenen beeld, stenen beeld, abstract stenen beeld, organisch stenen beeld, beeld in steen, steen beeld vinden, kunst zoeken, beeld te koop, kopen beeld, stenen beeld kopen, stenen object kopen, stenen figuur kopen, stenen naakt kopen, stenen dier kopen, stenen ornament kopen, stenen reliëf kopen, stenen portret kopen, natuursteen, figuratief beeld in steen, abstract beeld in steen, surrealistisch stenen beeld, organisch beeld in steen, opdracht stenen beeld, maken opdracht stenen beeld, stenen beeld maken, speksteen beeld, marmeren beeld, beeld in marmer, hardsteen beeld, beeld in hardsteen, serpentijnsteen beeld, beeld in serpentijn steen, granieten beeld, beeld in graniet, moderne kunst, figuratieve kunst, abstracte kunst in steen, abstract beeld in steen, organische kunst in steen, kunst expositie, expositie stenen beelden, origineel stenen beeld, sfeervol stenenbeeld, uniek stenen beeld, stenen tuinbeeld, stenen naaktbeeld, stenen dierenbeeld, stenen fantasiebeeld, kunst kopen, beeld in tuin, open tuin, open middag tuin, beeld binnen, beeld buiten, steen, steen bewerken, stenen, stenen beeld kopen, steensoorten, speksteen, seleniet, albast, serpentijn, Franse kalksteen Euville, springstone, statuario marmer, ordinario marmer, rode Parnon marmer, Portugese roze marmer, Braziliaanse blauwe graniet marmer Azul de Macauba, Belgische hardsteen, blauwe hardsteen, muschelkalkstein, dolomiet, Diabaas, graniet, design, vormgeving, vorm, vormen, structuur, structuren, lijn, lijnen, licht en donker, hol en bol, jubileumcadeau, afscheidscadeau, huwelijkscadeau, cadeau, inspirerend stenen beeld, creatief stenen beeld, inspirerend beeld, beeldentuin, atelier, ecologische tuin, galerie, opdracht stenen beeld, cadeaubon, kunst, beelden maker, tuinbeeld in steen, expositie beelden, beeldentuin verkoop stenen beelden, maken beeld, beelden steen, tuinbeelden in steen, stenen beeld in tuin, portret beeld, portret in steen, beeld in steen, beeld te koop, naakt in steen, naakten in steen, dier in steen, dieren in steen, beelden in steen, opdracht beeld maken in steen, geologie steen, natuurlijk beeld, stenen beelden galerie Apeldoorn, cadeau verjaardag, Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie, www.barbsgallery.com, galerie, kunstgalerie, galeriekunst, kunstverzamelaar, kunst kopen, kunstenaar, kunstenares, beeldhouwster Barbara Pijnappel, beeldhouwer, Vaassen, Epe, Heerde, Hattem, Zwolle, Hoenderloo, 't Harde, Ermelo, Putten, Barneveld, Ede, Wageningen, Veenendaal, Eerbeek, Dieren, Arnhem, beeldentuin-atelier-galerie Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, speksteen Gelderland, speksteen Midden-Nederland, die Niederlande, Los países bajos, bronze and stone sculptures, Bronzen und Steinen Skulpturen, esculturas, estatuas de bronce, beeldentuin Nederland, sculpturegarden Netherlands, Skulpturengarten die Niederlande, jardin des sculptures Pays Bas, jardin de esculturas, giardino di sculture Paesi Bassi