Bronzen beelden©

De door mij gemaakte bronzen beelden zijn allemaal ontwikkeld naar eigen idee. Sommige zijn unica's - dit betekent dat er maar 1 exemplaar van is - andere bronzen beeldjes zijn in een kleine serie gemaakt. Vaak heb ik dieren, naakten, fantasie figuren en organische vormen gemaakt.

Inspiratie vind ik vaak in de natuur + haar elementen, in dieren, in abstracte vormen in het materiaal zelf en in de vormen van het menselijk lichaam.
De natuur is een grote inspiratie bron. De beelden zijn tijdloos. Met mijn beelden verbeeld ik verschillende onderwerpen.
Hieronder heb ik gepoogd groeperingen aan te brengen.

 

De beelden zijn eerst gemaakt in was of in klei, waarin het makkelijk is details aan te brengen.
Voordat de beeldjes gegoten worden, is er een heel proces aan vooraf gegaan, wat zeer arbeidsintensief is.
Brons is een metaal dat een legering (samensmelting) is van koper en tin.  De hier getoonde bronzen beelden zijn soms unica's en andere keren in een kleine serie gegoten. Alle beelden zijn te koop. De prijs, meer foto's en informatie is te vernemen op aanvraag via CONTACT.

 

For English readers Translate the information on Google Translate


DIERENBEELDEN - Neem contact op als u interesse heeft in een beeld via deze link CONTACT

Liggende Beer

Maten:
- Hoogte: 22 cm
- Breedte: 36 cm
- Lengte: 55 cm
- Gewicht: 16 kg
Oplage: 2 exemplaren, er is er nog 1 te koop.
Gemaakt in: Apeldoorn, 1995
Opmerking: Dit beeld is ontstaan na een bezoek aan het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Van jongs af aan had ik een teddybeer. En toen ik voor een verjaardagsfeestje naar de dierentuin ging, was ik niet bij de beren weg te slaan. Eentje ging op zijn achterpoten staan en stak een poot omhoog. Ik was ervan overtuigd dat het speciaal naar mij was, omdat ik zo gek was op beren. Jaren later kwam ik in het Berenbos en lag daar een beer met een poot over een boomstam te bengelen. Hij was zo grappig, dat ik er een beeld van moest maken.

Liggende Bambi - reekalfje
Maten:
- Hoogte: 9 cm
- Breedte: 7 cm
- Lengte: 11 cm
- Gewicht: 1 kg
Oplage: max. 7 ex., nog 4 st. te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Opmerking: Het reekalfje, dat weerloos in het bos ligt te wachten op zijn moeder. Het kwetsbare dat daarvan uit gaat, sprak mij aan om dit beeldje te maken.

Inktvisje

Maten:
- Hoogte: 6 cm
- Breedte: 14 cm
- Lengte: 12 cm
- gewicht: 1 kg
Oplage: 8 exemplaren, nog 4 ex. te koop.
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Opmerking: Fascinerend dier de octopus met 8 armen, waarmee hij van alles vast kan grijpen, een  meestervanger.
Een afgietsel kan ook in groen gepatineerd worden.

Zittende Kat
Maten:
- Hoogte: 26 cm
- Breedte: 19 cm
- Lengte: 29 cm
- Gewicht: 12,5 kg
Oplage: max. 4 ex., nog 4 te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 1997
Opmerking: Mijn lieve half Perzische kat Punky stond model voor dit beeld.

Kikker of Pad
Maten:
- Hoogte:5 cm
- Breedte:9 cm
- Lengte: 10,5 cm
- Gewicht: 1 kg
Oplage: max. 12 ex. / nog 7 ex. te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2002
Opmerking: Omdat ik de kikker of de pad een mysterieus beestje vind, heb ik dit beeldje gemaakt. Voor mij symboliseren ze transformatie. De kikker kwaakt in het voorjaar in de avond – de overgang van de dag naar de nacht. De bruine pad is in de tuin, maar zie je niet, behalve als hij gaat hoppen of als je onkruid eruit haalt, dan zie je ineens een pad zitten.

Geknield Olifantje
Maten:
- Hoogte: 12 cm
- Breedte: 9 cm
- Lengte: 20 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Opmerking: Eerder heb ik andere (een grote, een kleine zittende en een liggende) olifantjes gemaakt. Dit beeldje is ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan de dierentuin in Berlijn, waar ik een vissende olifant bezig zag iets te proberen uit de gracht te hengelen.

Liggend Paardje
Maten:
- Hoogte: 17 cm
- Breedte: 10 cm
- Lengte: 11 cm
- Gewicht: 3 kg
Oplage: max. 10 ex., nog 2 te koop.
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Opmerking: Paarden vind ik mooie dieren, daarom heb ik vaker beelden en schilderijen van paarden gemaakt. Dit liggende paardje is gemaakt, omdat ik bij mij in de omgeving regelmatig een paard in de wei zie zonnebaden.

Schildpad
Maten:
- Hoogte: 6,5 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 13,5 cm
- Gewicht: 1,4 kg
Oplage: max. 12 ex., nog 7 te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Opmerking: De schildpad kruipt langzaam over het land. Hij is zo'n oeroude levensvorm, het heeft iets magisch. Door de bescherming van zijn schild is hij veilig voor de meeste roofdieren. Een gietsel kan ook in groen gepatineerd worden.

Spelend Veulentje
Materiaal: Brons
Maten:
- Hoogte: 95 cm
- Breedte: 90 cm
- Lengte: 36 cm
- Gewicht: 64 kg
Oplage: max. 4 ex., nog 2 te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 1999
Opmerkingen: Het speelse veulentje die stevig staat op zijn vier benen als bronzen beeld. Net staat hij even stil voordat hij verder wil rondspringen… Het gevangen moment ......

Walvisrijder
Maten:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 28 cm
- Lengte: 50 cm
- Gewicht: 12 kg
Oplage: unica.
Gemaakt in: Apeldoorn, 1993
Opmerking: Dit beeld heb ik gemaakt n.a.v. een verhaal wat ik las in een boek over walvissen. Een bergvolk in Vietnam, gelooft in een eeuwenoude mythe, dat de Verlichting gebracht wordt door een kind op de rug van een walvis. Ik heb het beeld meerdere malen gemaakt o.a. in klei en in gips. En deze unica in brons, groenig gepatineerd.

Walvis
Maten:
- Hoogte: 60 cm
- Breedte: 60 cm
- Lengte: 52 cm
- Gewicht: 54 kg
Oplage: max. 3 ex., nog 2 te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2001
Opmerkingen: Deze walvis is een speels beeld door de bolle vormgeving en met toch een sierlijke beweging in de omhoog gaande staart. Het water kan er omheen en vanaf vloeien, maar tegelijkertijd staat het als bronzen beeld.

Kleine Walvis
Maten:
- Hoogte: 11 cm
- Breedte: 8 cm
- Lengte: 8 cm
- Gewicht: 1 kg
Oplage: max. 12, nog 1 ex. te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 1998
Opmerking: Het kleine walvisje ontstond eerst, later heb ik de grote bronzen walvis hierboven gemaakt.

Het vormgeven wordt bepaald door het materiaal en in de loop van de tijd gebeuren er processen en kreeg ik aandacht voor steeds meer vormgevingselementen. Sommige van mijn beelden kregen een fantasie twist. Ze moeten omhoog komen, maar tegelijkertijd stevig staan. Contrasten zijn altijd aanwezig en geven expressie aan het beeld o.a. door het holle en het bolle, licht en schaduw, beweging, lijnen, vormen en structuren. Ze kunnen een contrast in idee en materiaal hebben bijv. de druppels, die door het materiaal heel zwaar zijn, maar tegelijk lichtheid hebben door de speelse vorm.
Daarbij keek ik in mijn beelden steeds naar harmonie en evenwicht en wil deze in het beeld realiseren.

 

FANTASIE- en ORGANISCHE BEELDEN

Druppels
Maten:
- Hoogte: 40 cm
- Breedte: 37cm
- Lengte: 37cm
- Gewicht: 25 kg
Oplage: gegoten max. 6 exemplaren, nog 3 te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2002
Opmerkingen: Deze druppels zijn speelse beelden door de vormgeving met hol en bol en groot en klein en ze hebben een sierlijke beweging naar de omhoog gaande punt. Het water kan er omheen en vanaf vloeien, maar tegelijkertijd staat het als bronzen beeld.

Boomvrouw
Maten:
- Hoogte: 25 cm
- Breedte: 11 cm
- Lengte: 14,5 cm
- Gewicht: 3,5 kg
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 10 ex. te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2004
Opmerking:  Doordat ik veel naakten had gemaakt en ook veel inspiratie in het bos vond, vond ik het leuk om een boomvrouw te maken, het werd magisch-realistisch.

Bloemgeestvrouw
Maten:
- Hoogte: 13 cm
- Breedte: 11 cm
- Lengte: 17 cm
- Gewicht: 4 kg
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 10 ex. te koop.
Gemaakt in: Apeldoorn, 2004
Opmerking: Voor deze figuur heb ik de yogahouding van de aardvrouw gebruikt en deze figuur een hele andere twist gegeven. Doordat ik veel inspiratie vond in de tuin, vond ik het leuk om een bloemgeestvrouw te maken - refererend naar de openstaande geest. Dit beeld werd magisch-realistisch.

Engelvogelvrouw
Maten:
- Hoogte: 14,5 cm
- Breedte: 12 cm
- Lengte: 15 cm
- Gewicht: 1 kg
Oplage: max. 7 exemplaren, nog 5 ex. te koop.
Gemaakt in/made in: Apeldoorn, 2002
Opmerking: Het oorspronkelijke beeldje ontstond in Chinese zwart/witte speksteen. Dit is een intuïtief ontstaan beeldje naar aanleiding van de vorm van de steen. Eerst ontstond een vrouwentorso, vervolgens op de plek van het hoofd een vogelfiguur, en onder haar ene arm een engelvleugel. Aan de andere zijde ontstond het gezicht van de steengeest van deze steen. Nog een magisch-realistisch beeldje.

Droomgeest
Maten:
- Hoogte: 18 cm
- Breedte: 10 cm
- Lengte: 10 cm
- Gewicht: 1 kg
Oplage: max. 7 exemplaren, nog 5 ex. te koop.
Gemaakt in: Apeldoorn, 2002
Opmerking: Het oorspronkelijke beeldje ontstond in Chinese roze speksteen. Dit is een intuïtief ontstaan beeldje naar aanleiding van de vorm van de steen. Eerst ontstond een torso op een deel van de steen. Ook aan de achterzijde kwam een kleinere torso, waarna ik het gezicht van de steengeest nog verder heb uitgewerkt. Nog een magisch-realistisch beeldje.

Bosgeest nr. C of 3
Maten:
- Hoogte: 13 cm
- Breedte: 15cm
- Lengte: 17 cm
- Gewicht: 3 kg
Oplage: unica.
Gemaakt in: Apeldoorn, 1993
Opmerking: Dit bosgeestje is een uniek exemplaar, uit een serie unica's van 3 verschillende beeldjes. Eentje ervan is verkocht. Zij zijn geïnspireerd door de gezichten die ik zie in bomen.

Bronzen Bosgeest nr. B of 2
Maten:
- Hoogte: 17 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 16 cm
- Gewicht: 3 kg
Oplage: unica
Gemaakt in: Apeldoorn, 1993
Opmerking: Dit bosgeestje is een uniek exemplaar, uit een serie unica's van 3 exemplaren. Alle 3 zijn verschillend. Een ervan is verkocht. Zij zijn geïnspireerd door de gezichten die ik zie in bomen.

Engel
Maten:
- Hoogte: 30 cm
- Breedte: 23 cm
- Lengte: 22 cm
- Gewicht: 7 kg
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 8 te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 2004
Opmerking: Een engel is oorspronkelijk een vliegende boodschapper van de goden (Griekse mythologie). Omdat er bij de oude Grieken en in diverse religies vaak sprake is van een man, vond ik het leuk een vrouwelijke engel te maken, uit de houding van mijn engel spreekt dat zij net is geland. Er zit veel dynamiek in dit beeld.

Hoorn met Springstone Blad
Maten:
- Hoogte: 33 cm
- Breedte: 36 cm
- Lengte: 46 cm
- Gewicht: 7 kg
Oplage: Unica
Gemaakt in: Apeldoorn, 2001
Opmerking: De hoorn is gemaakt van de hardste serpentijnsteen soort, dit is Springstone. Het blad is gemaakt in brons. Ten tijde van dit beeld had ik al meerdere malen een eenhoorn gemaakt in klei en in brons en getekend. Ik heb een sprookje over een eenhoorn geschreven en erna is dit beeld ontstaan. Dit is de hoorn van de eenhoorn, die een blaadje aan zijn hoorn heeft geprikt.

Het is belangrijk om het verstilde moment te pakken en te ervaren. Vaak heb ik geprobeerd het beeld als het ware een stukje levenskracht mee te geven. Het plezier van het maken speelt altijd een grote rol in mijn leven.  Gaandeweg probeer ik de inhoud verder te verdiepen, ook in andere materialen en technieken. Hierin zit vaak een verloop bijv. dat ik eerst een bepaald onderwerp heb getekend, erna het heb geschilderd, daarna heb ik het in klei als beeldje uitgevoerd en daarna nogmaals als beeldje in was en vervolgens in brons gegoten of in steen gemaakt. Kijk voor de verschillende ontwikkelingen hiervan ook bij mijn pagina's STENEN BEELDEN en KERAMISCHE BEELDEN (op deze laatste gaat gaandeweg meer komen).

Ik werk vaak klein, want dit blijft makkelijker zelf te vervoeren en te exposeren. Soms heb ik beelden toch groter uitgevoerd, dit was fysiek wel een uitdaging, omdat ik in 1984 een zware rugoperatie heb ondergaan.

 

DANSERS EN NAAKTEN

Het naakte menselijk lichaam was heel interessant om vorm te geven, zo kon ik het best de vormgeving, structuren en lijnen ontdekken. Thema's waren het holle en het bolle en beweging.

Dansers
Maten:
- Hoogte: 19,5 cm
- Breedte: 23 cm
- Lengte: 27 cm
- Gewicht: 7 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2002
Oplage: max. 7 exemplaren, nog 3 exempl. te koop
Opmerking: Het beeldje van deze dansers maakte ik nadat ik een voorstelling van Introdans had gezien, deze pose kwam voor in een van de dansen.

Aardvrouw
Maten:
- Hoogte: 17 cm
- Breedte: 10 cm
- Lengte: 13 cm
- Gewicht: 4 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2002
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 10 te koop.
Opmerking: Achterover gebogen naakte vrouwenfiguur in brons, een yoga houding. Deze figuur ben ik breder en zwaarder gaan maken. Toch komt zij omhoog en achteraf kwam ik erachter dat dit een yogahouding is. Een ronde figuur met licht in het midden....

Danseres 1
Maten:
- Hoogte: 32 cm
- Breedte: 22,5 cm
- Lengte: 17 cm
- Gewicht: 4,5 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 6 ex. te koop.

Danseres 2
Maten:
- Hoogte: 28,5 cm
- Breedte: 12 cm
- Lengte: 14 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2001
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 4 ex. te koop.

Liggende kruipende naakte vrouw
Maten:
- Hoogte: 9 cm
- Breedte: 19 cm
- Lengte: 38 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 1996
Oplage: max. 12 exemplaren, nog 1 ex. te koop.

Liggend naakt man
Maten:
- Hoogte: 5,5 cm
- Breedte: 15 cm
- Lengte: 32 cm
- Gewicht: 4 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 1999
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 3 ex. te koop.

Liggend naakt vrouw
Maten:
- Hoogte: 7 cm
- Breedte: 15,5 cm
- Lengte: 35 cm
- Gewicht: 4,5 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 7 ex. te koop.

Staand naakt man

Maten:
- Hoogte: 32,5 cm
- Breedte: 9,5 cm
- Lengte: 9,5 cm
- Gewicht: 4 kg
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 6 ex. te koop
Gemaakt in: Apeldoorn, 1999

Zittend naakt vrouw met gedraaide schouder
Maten:
- Hoogte: 17 cm
- Breedte: 15 cm
- Lengte: 21 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Oplage: max. 12 exemplaren, nog 7 ex. te koop.

Zittend naakt vrouw
Maten:
- Hoogte: 16 cm
- Breedte: 20 cm
- Lengte: 21 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2002
Oplage: max. 5 exemplaren, nog 3 ex. te koop.

Zittend wijzend naakt vrouw
Maten:
- Hoogte: 29 cm
- Breedte: 12 cm
- Lengte: 21 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Oplage: max. 8 exemplaren, nog 5 ex. te koop.

TORSO'S

Kleine Torso vrouw
Maten:
- Hoogte: 26,5 cm
- Breedte: 8,5 cm
- Lengte: 9 cm
- Gewicht: 3 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2004
Oplage: max. 10 exemplaren, nog 10 te koop.

Liggende Torso Vrouw
Maten:
- Hoogte: 20 cm
- Breedte: 38 cm
- Lengte : 88 cm
- Gewicht: 25 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 2003
Oplage: max. 3 exemplaren, nog 3 ex. te koop.

Staande Torso man

Maten:
- Hoogte: 80 cm
- Breedte: 43 cm
- Lengte: 30 cm
- Gewicht: 38 kg
Gemaakt in: Apeldoorn, 1999
Oplage: max. 4 exemplaren, nog 3 ex. te koop.

Wilt u meer foto's, info of overleg of heeft u belangstelling voor het geven van een opdracht van een beeld in brons bijv. een portret of borstbeeld, een hele figuur, een geliefd dier of een reliëf dan kunt u mij bereiken via mijn CONTACT PAGINA


OPEN MIDDAGEN in 2021 bij BARB's BEELDENTUIN - ATELIER zijn nog onbekend i.v.m. de maatregelen omtrent Corona. Voor de actuele maatregelen check de site van www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
Hopelijk zijn er spoedig nieuwe data in te plannen voor de open middagen.
Voor het overige kunt u altijd informatie opvragen over de workshops en de beelden. Nieuwe data en informatie voor de workshops speksteen en boetseren met open inschrijving staan op deze pagina's op deze site.

 

Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie kunt u bezoeken op open middagen en op afspraak, maar niet in de Zomervakantie, behalve de laatste week.

De Fluitersweg is een kleine zijstraat van de Oude Zwolseweg, die deel is van de Cannenburgh route.


Aankopen/opdrachten volgens Leveringsvoorwaarden en Uittreksel Auteurswet 1912 B.K. Uitgave Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. Ged. Arr. Rechtbank-Amsterdam, 1983.  Klik de link naar de Leveringsvoorwaarden. Op mijn producten en diensten geldt eigendomsvoorbehoud en pandrecht.

Deze website is gemaakt door Barbara Pijnappel. Op alle teksten en afbeeldingen op deze site geldt copyright, dit is her en der nog extra aangegeven met ©.