Ontwikkeling & Visie

John Keats begon zijn gedicht Endymion met:

‘A thing of beauty is a joy forever
It’s loveliness increases.
It will never pass into nothingness.’

 

Het liefst wil ik tijdloze, sprekende en poëtische beelden maken die schoonheid aan de wereld toevoegen. Ik maak autonoom werk, waarbij harmonie en balans voor mij van belang zijn. Hiervoor onderzoek ik de expressieve vormgeving in het verstilde moment.

 

Dit deed en doe ik via de traditionele technieken in tekenen en schilderen, in klei, was, brons en diverse steensoorten. Via dit onderzoek ga ik van bedacht naar intuïtief en van figuratief naar surrealistisch naar organisch en abstract en creëer een spoor door de tijd. Ik beheers verschillende kunstzinnige technieken, zodat ik het werk kan realiseren waarvoor ik de inspiratie heb. Daarin heb ik veel geïnvesteerd.

 

 

Daarbij onderzoek ik, in verschillende fasen, hoe ik mijn beleving monumentaal toe kan passen in vormen en materialen. Leidend is aandacht voor verdieping: door contrasten die ontstaan door hol en bol, lijnen, structuren, licht en schaduw, beweging en stilstand, kijken naar ruimte en leegte.

 

Voor mij heeft werken met de hand de voorkeur, hierdoor houd ik voeling met het materiaal en wordt de vormgeving beter en direct gerelateerd aan het materiaal. In was of klei is het vormgeven heel makkelijk en kan ik gedetailleerder werken, naarmate materialen harder zijn, wordt de detaillering beperkter en blijven de grote vormen over. Mijn streven is om steeds beter te worden en te blijven leren. Ik blijf nadenken over wat ik doe en maak, zodat het zijn plaats krijgt in een artistieke samenhang.

 

In de hedendaagse kunst lijkt het of ik geen vernieuwer ben, maar als je goed kijkt, merk je dat mijn beelden net een andere invalshoek hebben op wat er al is. Ik geef mijn werk net een andere invalshoek, een andere beweging of lijnvoering, als dat eerder is gedaan door anderen. Door de eigen vormgeving, worden ze origineel, eigentijds, levendig en toch natuurlijk.

Gaandeweg is mijn eigen handschrift ontstaan in mijn vormen- en beeldentaal. 

 

 

Inspiratie vond en vind ik in de natuur en in natuurlijke elementen, hierin passen in mijn optiek mensen, dieren, planten en natuurelementen.

Het proces van creatie gaat van zaadje naar bloem naar vrucht.
Met mijn tijdloze en unieke kunstwerken wil ik graag een toegevoegde waarde geven aan het zicht op de natuur. 

 

Door te kijken naar mijn kunst kan iemand versterkt de emotie, energie of levenskracht beleven van een beeld en zoals een koper in een review schreef (verkorte versie):
Het beeld behoort tot een van de topwerken van mijn beeldenverzameling. Ik geniet nog steeds van deze superaankoop. Ik ben Barbara dankbaar voor de schoonheid en kwaliteit van haar beeld; het is een 'joye pour les yeux'. – Paul de Koning

 

Deze website is gemaakt door Barbara Pijnappel.
Op mijn producten en diensten, teksten & afbeeldingen geldt copyright, eigendomsvoorbehoud en
pandrecht ©.

Aankopen/opdrachten volgens Leveringsvoorwaarden voor Kunstwerken en Uittreksel Auteurswet 1912 B.K.

Uitgave: Stichting Beroeps Organisatie Kunstenaars© (BOK), ged. Arrondissementsrechtbank Leeuwarden, 2012.

Klik de link voor inzage https://www.barbsgallery.com/leveringsvoorwaarden.