Ontwikkeling & Visie

John Keats begon zijn gedicht Endymion met:

‘A thing of beauty is a joy forever
It’s loveliness increases.
It will never pass into nothingness.’

 

Het liefst wil ik tijdloze, sprekende en poëtische beelden maken die schoonheid toevoegen en de wereld een betere plaats maken. Ik maak autonoom werk, waarbij harmonie en balans voor mij belangrijk zijn. Ik onderzoek hoe ik mijn beleving  toe kan passen in een expressieve vormgeving met verschillende creatieve materialen.  Mijn beelden geven een verstilde momentopname weer met contrasten in de vormen door te werken met hol en bol, lijnen, beweging, licht en schaduw, structuur.

Al jaren vind ik inspiratie in de natuur en in natuurlijke elementen, hierin passen in mijn optiek mensen, dieren, planten en natuurelementen. 
Met mijn tijdloze kunstwerken wil ik graag een toegevoegde waarde geven aan het zicht en de visie op de natuur en het leven. Mij boeit van alles, o.a. het natuurlijke veranderingsproces van zaadje, naar bloem, naar vrucht waaruit bijv. de bloemblaadjes en bladvormen voort komen.

 

Dit deed en doe ik via de traditionele technieken in tekenen en schilderen, in klei, met keramiek, was, brons en diverse steensoorten. Via dit onderzoek ben ik in de loop van de tijd van bedacht naar intuïtief gegaan en van figuratief naar surrealistisch naar organisch en abstract. Voor mij zijn deze allemaal direct aan elkaar gerelateerd. Ik beheers verschillende kunstzinnige technieken, zodat ik het werk kan realiseren waarvoor ik de inspiratie heb. Daarin heb ik steeds opnieuw geïnvesteerd. Zie voor meer info in CV.

 

 

Op de foto links: tekening met potlood en Oost-Indische inkt van ontluikend zaadje van appelpitje.

 

Voor mij heeft werken met de hand de voorkeur, hierdoor houd ik voeling met het materiaal en wordt de vormgeving beter en direct gerelateerd aan het materiaal. In was en klei is het vormgeven heel makkelijk en kan ik gedetailleerder werken, naarmate materialen harder zijn, wordt de detaillering beperkter en blijven de grote vormen over bijv. bij hardsteen. Mijn streven is om steeds beter te worden en te blijven leren. Ik blijf nadenken over wat ik doe en maak, zodat het zijn plaats krijgt in een artistieke samenhang.

 

Op de foto links: Bloem in witte albast

In de hedendaagse kunst lijkt het of ik geen vernieuwer ben, maar als je goed kijkt, merk je dat mijn beelden net een andere invalshoek hebben op wat er al is. Ik geef mijn werk net een andere beweging of lijnvoering. Door mijn eigen vormgeving, worden ze origineel, eigentijds, levendig en toch natuurlijk. 
Gaandeweg is mijn eigen handschrift ontstaan in mijn vormen- en beeldentaal. 

 

Door te kijken naar mijn kunst kan iemand versterkt de emotie, energie of levenskracht beleven van een beeld en zoals een koper in een review schreef (verkorte versie):

'Het beeld behoort tot een van de topwerken van mijn beeldenverzameling. Ik geniet nog steeds van deze superaankoop. Ik ben Barbara dankbaar voor de schoonheid en kwaliteit van haar beeld; het is een 'joye pour les yeux'. – Paul de Koning

 

Op de foto rechts: Beukennootje in bruine Braziliaanse speksteen

 

Deze website is gemaakt door Barbara Pijnappel. 
Op mijn producten en diensten, teksten & afbeeldingen geldt copyright, eigendomsvoorbehoud en
pandrecht ©.
Aankopen/opdrachten volgens Leveringsvoorwaarden voor Kunstwerken en Uittreksel Auteurswet 1912 B.K.
Uitgave: Stichting Beroeps Organisatie Kunstenaars© (BOK), ged. Arrondissementsrechtbank Leeuwarden, 2012.
Klik de link voor inzage https://www.barbsgallery.com/leveringsvoorwaarden.